ZI(le) Cu Negură!

Zilele trecute am fost invitat să particip la audiția, în premieră, a noului material al celor de la Negură Bunget. Clar, o onoare. Au existat și ceva peripeții în încercarea mea de a ajunge la studioul băieților, însă asta e cumva o altă poveste, care-mi rămâne mie și care, a pus, peste toate, un strop de farmec în plus. Despre o altă poveste este vorba, însă, aici, una care împlinește 20 de ani de existență și care a născut pasiuni cu fiecare capitol scris. Negură Bunget. Un proiect care a pus mitul și sentimentul mioritic înapoi în pământul unui neam care tinde, tot mai lesne, să-și alunge identitatea în brațele uitării. Negură Bunget este o stare, iar înțelegerea unei stări prin intermediul rațiunii alterează sentimentul în sine. Poveștile au istoria lor, mai reală sau nu, însă tocmai aici se plămădește farmecul.

“ZI”, este cea dea doua parte a Trilogiei Transilvane, un concept ce încearcă, atât prin elementele muzicale cât și vizuale, să refacă o legatură între spirit și natură, între om și ceresc, între ființă și seminția sa. “ZI” face, în fapt, referire la grai, la vorbă, ca element primordial de legătură între tradiții, practici și om.

Ca și compoziție muzicală în sine, “ZI”, păstrează elementul atmosferic, făcând prin acesta legătura cu primul capitol al trilogiei, “TĂU”. Apare, cumva, un alt soi de simțire, ce te poate duce cu mintea și sufletul în locuri ceva mai întunecate. “ZI” este un material cu o serie de influențe ce surprind în natura Negură Bunget, cum ar fi post-rock-ul sau shoegaze-ul, însă în tandemul lor cu instrumente tradiționale nasc uimire. Este o poveste muzicală mult mai bine legată ca prima parte, se simte o acomodare creativă între membrii trupei, ca și cum niște gânduri s-au aliniat acolo. Punându-se accentul, mai cu seamă, pe latura aceasta atmosferică, elementele de black metal pur își scot capul cu oarece timiditate pe acest material. Există, însă, pasaje de o intensitate aparte care au darul de a surprinde ascultătorul, lucru care mă face să înțeleg că nu s-a vrut o exagerare întru black metal, ci mai ales o punctare care să ofere un alt fel de vibrație și care să te scoată dintr-o eventuală monotonie. Este un material pe care nu l-am simțit că trece și cred că tocmai acesta este gândul ce stă la baza sa. Există ceva colaborări ce aduc cu ele noul, însă fără a ieși din spiritul trupei. “ZI” este o experiență pe un tărâm fantasmagoric născut de aceasta nouă lume, cu o nouă înfățișare, ce se vrea a fi Negură Bunget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *