Vikings (2013)

History_Vikings_Prepare_for_War_SF_HD_still_624x352

De curând am început să urmăresc noul serial Vikings. Nu a avut cine știe ce promovare la noi, dar m-au atras primele secvențe ale unui așa-zis trailer pe care l-am văzut întâmplător pe Internet. Serialul este realizat de postul de televiziune The History, iar creierul proiectului, Michael Hirst, este cel care a mai dat viață și pasionalului (ca să spunem așa!) serial The Tudors.

Cum am perceput eu Vikings? Sincer să fiu, așteptările mele erau mai mari, dar având în vedere că e abia la început, sper că o să se schimbe treaba pe parcurs. Pasiunea mea pentru istoria nordicilor poate fi un critic destul de sever și uneori prea subiectiv. Oricum, serialul are câteva plusuri de care oricare pasionat de seriale poate ține cont. Primele episoade cel puțin, au prezentat acțiunea într-o manieră autentică, brutală, respectând pe alocuri unele dintre obiceiurile lumii vikingilor de la acea vreme. Nu prea multe trucaje, nu prea multe efecte ieșite din comun.

Minusul e că uneori, autenticitatea e dusă până la nivelul de „prea detaliat”. Adică, să fim serioși, nu ne poți arăta într-un singur episod de câteva zeci de minute o decapitare, o construcție de barcă, o inițiere a băieților în lumea aprigă a bărbaților și o femeie vikingă lăsată singură acasă cum ține piept cu îndârjire potențialilor jefuitori de fermă.

Autentic pare și limbajul. Din când în când sunt aruncate câte o vorbă-două într-o limbă scandinavă, iar în rest se vorbește în engleză (pentru a atrage un public mai mare, probabil), o engleză ciudată, cu accent. E ciudat totuși, că au ales ca protagonist, în rolul vikingului războinic și fermier Ragnar Lothbrock, pe Travis Fimmel, un australian get-beget.

Interesant mi se pare unul dintre motivele „ascunse”, ca să îl denumim așa, al serialului. Construcția unei arce (fie ea și vikingă) cum nu a mai fost alta construită, includerea în poveste a nou-descoperitei Piatră-a-Soarelui (pe care vikingii o foloseau pentru ghidare pe mare dinainte să fi apărut busola) și precizarea acelei „călătorii spre Vest” în căutarea de noi bogății, mă fac să mă gândesc că serialul vrea să ne arate un fel de „descoperirea Americii – originile”. Știți voi, teoria cum că vikingii au ajuns în America înaintea lui Columb. Oricum, nu am făcut niciun research vis-a-vis de acțiunea următoarelor episoade, deci e posibil să mă înșel.

Ca încheiere, cu cele câteva minusuri pe care le are, Vikings ar merita vizionat, iar IMDB-ul e de acord cu mine, având în vedere nota. Autenticitate și poveste să fie.

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *