Preotul desfrânat și Târfa însemnată

Nu dăm citire din Biblie. Titlul este doar versiunea redusă la minimum-minimorum a noului videoclip pentru single-ul The Next Day de pe albumul omonim al britanicului David Bowie. Videoclipul e, desigur, o aluzie adusă clericilor catolici. Sau poate că nu e, și încercăm să găsim înțelesuri ascunse acolo unde de fapt nu sunt, iar filmulețul de 3 minute are menirea de a șoca, ceea ce îi e specific lui Bowie. Cum era evident, clipul a fost inițial cenzurat pe site-urile precum YouTube.

Strategie: fă un videoclip atât de obraznic încât să ți-l baneze toate site-urile (pune-te rău cu Biserica dacă trebuie, pentru condiment!), lasă audiența să fiarbă în suc propriu o perioadă (cum toți sunt atrași de ceea ce e interzis, vor face pe dracu-n patru să găsească clipul), apoi dă dezlegare și așteaptă să vezi cum cresc vizualizările văzând cu ochii. Și publicitatea, evident. Mai adu în clip și 2 actori cunoscuți, just for fun. Un Gary Oldman în rol de preot (pentru că prea îi stătea atât de bine ca Dracula) și o Marion Cotillard în rol de prostituată, iar clipul va fi un deliciu garantat.

Pe scurt, clipul arată cam așa. Preotul beat vine și el ca tot omul la bordel, în fapt de seară. Păcat că i-o strică un hoț la intrare, căruia, constrâns de împrejurări, a trebuit să-i dea o bucată. Iată deci bordelul. Ca acasă se simte popa. Uite-l pe amicul schilod autoflagelându-se de zor. Și pe mireasa cu țâțele goale. Și pe arătarea cu ochii negri și genele ca părul pubian căzut pe pomeți. Iată-l și pe bunul prieten episcop care plătește sărutările date de curve pe degetele-i zbârcite. Un mic fetiș nevinovat, atâta tot. O, dar se lasă cu spectacol în seara asta! Un bărbat ce aduce cu Iisus, după port. Le are cu laringele! Și la bar? Da! E curva cea frumoasă foc, care-și îneacă amarul în vin.

Preotul o ia la dans. Un dans straniu, care nu face decât să scoată în evidență voluptatea din ochii celor doi. Până în momentul în caremarion prostituata, aflată în extaz, începe să împroște cu sânge în jur. Sânge cauzat de apariția în palme a stigmatelor. Tocmai era însemnată de Dumnezeu! Curva cea Sfântă! Preotul se înfurie și dă vina pe gazda showului – Bowie-Jesus – pentru că i-a stricat seara la bordel și ceea ce ar fi putut duce la o partidă bună cu stigmatizata. Finalul incert sună cam așa: Bowie le mulțumește lui Gary și lui Marion (în timp ce pe ei cade blânda rază a divinității), după care se face nevăzut într-un dangăt de clopot.

Videoclipul The Next Day este regizat de către Floria Sigismundi (care a mai regizat pelicula The Runaways, din 2010). Aparent superficial, prin cooptarea de actori cunoscuți și adoptarea unei teme tabu, videolipul e făcut în joacă și la final te lasă cu impresia de „crede ce vrei, inutilule, te-am făcut să te uiți la 3 minute de non-sens fără prea mare efort; eu am câștigat!”. Un videoclip care duce cu gândul la o mică paranghelie cu draci, care iau în râs ce au alții mai sacru. E suficient că îl personifici pe Iisus în timp ce urli replici ca „listen to the whores!” zic eu. Dacă mai și  combini curve sanctificate cu preoți depravați, atunci ți-ai rezervat un loc în lojă lângă nenea Sarsailă!

The Next Day face parte din albumul omonim al lui David Bowie și a fost lansat în martie 2013. Conține 20 de melodii și (până acum) are 2 clipuri: The Stars (Are Out Tonight) – în care apare și Tilda Swinton și The Next Day.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=7wL9NUZRZ4I]

Sursa foto: billboard.com

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *