True Skin (2012)

ddd

True Skin”. Un scurt metraj care îți fură ochii, cum s-ar spune. Cel puțin, așa sunt de părere criticii de film. Nu, nu este vreo poveste asemănătoare peliculei lui Pedro Almodóvar, sau vreo istorisire sinistră cu vampiri, precum True Blood. True Skin este o scânteie de 6 minute, care ne plasează în viitorul nu foarte îndepărtat, un viitor degradant și degradat, cu societate mizeră din punct de vedere al igienei, comportamentului și al condiției umane, dar dezvoltată în mod exagerat, din punct de vedere tehnologic. Scurt metrajul este regizat de un român, Ștefan Zlotescu, care a mai lucrat cu artiști internaționali, precum Kanye West și Lady Gaga, în legătură cu aspectele care au ținut de efecte speciale.

Revenim la clip. Pe scurt, eroul filmului încercă să dispară, fiind urmărit de mai multe forțe internaționale. Soluția sa este aceea de a se transpune într-un alt corp. Metoda nu este la îndemână în Statele Unite, unde oamenii au la dispoziție doar înlocuirea anumitor părți din corp, așa că se îndreaptă către piața neagră din Bangkok (Thailanda). Practic, cu ajutorul unui simplu cip, eroul transmite toate datele care îi constituiau personalitatea, amintirile, într-un nou corp, cel vechi urmând să rămână prins de urmăritori. Bineînțeles, protagonistul preferă să pună singur capăt fostului „purtător”.

Privind povestea în ansamblu, un viitor prezentat astfel este deplasat, dar nu în întregime improbabil. Omul natural este privit cu dezgust. „Să fim serioși. Nimeni nu vrea să fie în întregime uman. Să se îmbolnăvească. Să îmbătrânească. Să moară.”. Se trece peste pasul în care vom putea să ne înlocuim părți din corp după bunul plac. Se ajunge acolo unde ne putem înlocui pe noi în întregime. Cu ajutorul unui astfel de cip oamenii ar putea transmite mai departe personalitatea către un alt purtător, un nou „eu”, la nesfârșit.

Ideea scurt-metrajului nu e una profundă, dar te pune pe gânduri. Oare putem noi, oamenii, deveni atât de inumani odată cu trecerea timpului? Ei bine, asta rămâne de văzut. True Skin este oricum, un clip calitativ din punct de vedere vizual și pe mulți i-ar duce cu gândul la Blade Runner. Dar cei de la Hollywood oricum l-au mirosit, și nu se știe când True Skin va deveni un lungmetraj.

Articol publicat și aici.

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *