Scarlett picks hitchhickers in “Under the Skin”

 [Chestii de alea care se pun la mașini să fie cool. Spoilere, mă!] Oficial, am văzut Under the Skin (2013) pentru că știam că o să fie un film ciudat și cu intrigă pe măsură. Neoficial, voiam să o văd pe Scarlett Johansson dezbrăcată. Ceea ce am și văzut. Din primele scene, de fapt. Și aș fi putut deja să închid laptopul și să mă culc, și să am un vis în care facem copii împreună.

Filmul o transformă pe Scarlett într-o momeală care umblă cu duba zi și noapte prin Scoția în căutare de bărbați. Știu cum sună, dar nu e ce la te gândești. E o căutare lungă, de corvoadă, care te face la un moment-dat să te întrebi „de ce dracului încă mă mai uit la film?”. Pentru că dialog ioc, personaje ioc. Și totuși lași filmul să-și vadă de treabă, urmărindu-l în continuare.

Poate este ceva cu ochii ei. Așa zice și unul dintre nefericiții ajunși pe locul mortului. „E ceva în legătură cu ochii tăi!”, îi zice tipul. Și chiar așa și e. Filmul folosește imaginea ochiului ca simbol central. Începe cu un ochi care se deschide. „Prădătoarea” (așa o să-i zic de-acum, pentru că personajele nu au nume!) începe brusc să-și conștientizeze condiția abia când își vede propria privire în oglindă, și așa mai departe. Pentru că ochii dau la iveală minciunile, cum zice un poet indonezian.

2

Și spuneam că tipa ia bărbații în dubă (cei singuri și de care se poate lipsi lumea) și-i duce acasă. Acasă însemnând un bordei dărăpănat de la marginea orașului, în care tipii o urmează gândind cu pula. Pentru că orice om care-ar gândi cu creierul și-ar spune „Băi, stai un pic, ce naiba-i văgăuna asta? Poate că n-ar fi totuși o idee bună să intru acolo cu necunoscuta asta care m-a luat netam-nesam de pe stradă!”. Dar nu; ei intră! Iar ea îi ademenește pășind agale și dezbrăcându-se în rate, în timp ce fraierii merg în urma ei până rămân fără haine și se scufundă încet în ceea ce pare a fi un fel de piftie întunecată din care nu se mai poate ieși.

Ca să sune mai academic, aș compara mediul respectiv cu o placentă uriașă în care noii-intrați redevin, metaforic vorbind, fetuși. Cel puțin o perioadă, până când fac implozie și-și lasă în urmă pielea ca un uriaș prezervativ cu față umană, folosit. Interesant e că cei care urcă în dubă nu sunt actori și nu-și dau seama că joacă în film. Regizorul a folosit pentru scenele respective camere ascunse, iar ghinioniștii (sau norocoșii, dacă încă ai rămas cu mintea la Scarlett în pielea goală!) au aflat că fuseseră filmați pentru  o peliculă cinematografică abia după ce au coborât din mașină.

da

Ultima victimă e o hidoșenie baudelairiană, un bărbat care a evitat mereu contactul cu oamenii din cauza felului în care arată. Și evident, când gagica-l ia de mână și-l invită acasă, ăsta crede că l-a apucat pe doamne-doamne de picior. Lipsită de milă până la momentul respectiv (aproape inumană, ai zice, nu!?), contactul ei cu oglinda și propria privire parcă au trezit-o pe prădătoare și a făcut-o să se întoarcă să-i dea drumul nenorocitului. Nenorocit care se bucură de libertate cu o lungă plimbare în curul gol prin pășune. Până-l găsește perechea prădătoarei, care-i face felul. Un tip cu motocicletă care te face să te caci pe tine de frică pentru că-i mut și se uită urât la oameni.

Ea fuge, se ascunde o perioadă la un terchea-berchea, un sărăntoc care-i face ceai și-i aprinde reșoul în cameră, îi arată ruinele saxone și-o trece balta în brațe, doar ca mai târziu să încerce s-o fută. Desigur, asta nu se întâmplă, pentru că dacă nu v-ați prins până acum, „prădătoarea” e un extraterestru căreia-i lipsesc anumite părți feminine. Și nu mă refer la țâțe. Sau cel puțin, asta a fost impresia pe care mi-a dat-o reacția ei.

21

Error 404. Pussy not found!

Aceasta fuge de civilizație și se ascunde în pădure în timp ce perechea ei pe două roți continuă să o caute. Nu o va mai găsi niciodată, pentru că aceasta moare în pădure după ce un pădurar libidinos încearcă să o violeze, îi vede adevărata înfățișare, după care decide să-i toarne niște benzină-n cap și să o „aprindă”  în alt mod.

Cu alte cuvinte, când au spus Under the Skin, realizatorii filmului și scriitorul cărții omonime au vorbit serios. Pentru 10 ani cât s-a lucrat la el, filmul mi se pare sărăcăcios. Fin, dar sărăcăcios. Ideea de bază și mediul în care se desfășoară acțiunea sunt, evident, originale. Spațiul ăla ud, rece și semi-părăsit, unde dacă mori nu prea interesează pe nimeni, este perfect. Ceea ce e și un pic logic, pentru că unde găsești tu, ca extraterestru, loc mai bun de racolat oameni pe care să-i transformi în batoane de Snickers, dacă nu într-o zonă în care dacă un om pică pe stradă e considerat eveniment? Probabil că Jonathan Glazer a pus mai mare preț pe tensiunea dintre personaje, și nu pe dialogul lor. Însă cred că ar fi putut băga câteva replici în plus.

s

Dar eu nu-s mofturos. A fost ideea ochiului care mi-a plăcut, au fost spațiul primordial-matern și încercarea de estetică a urâtului. Și da, Scarlett Johansson dezbrăcată.

Foto via Print-Screen din Film

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

One Reply to “Scarlett picks hitchhickers in “Under the Skin””

  1. I dunno.. Jersey and Russian are pretty dirffeent. I just think since Rourke was doing a heavy russian accent it would have been too much for them both to have the same, thick accent. Which is a shame, because it feels like they’ve taken away from her character.lol, can you tell I’m a Black Widow fangirl?It just sucks that there really aren’t any good female super heroes. Except in X-Men. But there really aren’t any good, female super heroes, and if they are, they’re done in a really wrong, weird way. Catwoman.. Elektra.. ._. It’s just a shame, because there are some really awesome comic book woman, and they never get their due! And now I feel like this is Black Widow taking a back seat to another character. Maybe I’m over thinking it, and I sound a lot more upset then I actually am, but it still sucks. I just feel like they’re making her less cool by not giving her her accent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *