[:ro]

Haywire Booking se prezintă în fața noastră cu înc-o treabă mega faină pentru plaiurile noastre, cel puțin așa văd eu ingineria asta. După ce au venit cu Tides From Nebula, Midas Fall & Rised By Swans, Motorpsycho sau Planet of Zeus acum s-au gândit să ne dea în freză cu pg. lost, un nume care pentru urechile mele sună entuziasmant. Am niște urechi fericite în momentul ăsta, ce să zic?!

Să redevenim serioși, totuși. Peste suedezii de la pg. lost am dat, cam ca cei 90% dintre cei care-i ascultă acum, cu piesa “Yes I Am”, care mi-a deschis decisiv orizontul către universul ăsta post-rock. Sper din toți ficații să o cânte duminică, asta așa ca o paranteză. De subliniat că, pe lângă eventul de la Timișoara, artiștii vor mai concerta, în cadrul turneului Versus Tour, și în Cluj și Brașov, însă eu m-am tras așa mai lângă casă și zic să vedem despre ce e vorba aici.

Așadar, pe pg. lost ne-am înțeles că-i știm, îi cunoaștem, stilul lor e aproape rudă cu noi și n-are cum să nu ți se lipească de ființă o muzică ce e mai mult sentiment decât sunet. Mna, e vorba de un post-rock de o melancolie frumoasă, ciudată alăturare, nu?!, care te prinde de la primele ascultări, care-ți lărgește orizontul printr-un sound ce-ți duce universul către alte înțelesuri. Poetic shit. Dar tocmai despre asta e vorba, și-au lustruit un stil care merge până într-acolo la granițele cu poezia, și poate exagerez eu, îndrumat fiind de entuziasm, dar e cert că există în muzica lor o idee cumva nefirească, nelumească. Întortocheate sunt căile Muzicii, vorba aia, nu? Dă-i cu urechea aici și mai vorbim:

aswekeepsearching vin perfect în completarea ideii pe care am etalat-o mai sus și mi se par o alegere super inspirată. Există la băieții ăștia din India un feeling care te macină și te înmoaie ușor. Îmbină perfect emoția și experiențele de viată într-un post-rock experimental, care mai are și voce și încă destul de multe lucruri care să te pună pe gânduri. Gen, cum poate să sune o limbă atât străină, atât de familiar?! Cred tot mai tare că o să fie un event cu greutate, dar nu în sensul ăla nervos, ci mai ales, hmm… am o bănuială că știți deja despre ce e vorba.

Topographer este proiectul lui Răzvan Lazea-Postelnicu, român de-al nostru deci, mai exact din Oradea, și a fost ales să deschidă evenimentul. Muzica lui, cel puțin în cazul de față, este o combinație care iese cumva din piesaj, ce se plimbă prin niște genuri ușor altfel, de la drone și ambiental la experimental electronic și alte d-astea. Dar noi știm de la Taausk că lui Răzvan îi plac combinațiile astea altfel și mai știm că-i ies super șmecher când apare live. E de văzut ce iese și acum.

Evenimentul va avea loc pe 27 Mai, începând cu 19.30, la Timișoara în Reflektor Venue. Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială de facebook.

[:]