Piese Lansate Recent ce-ți Vor Rupe Capul, Two Times

De ce zic two times? Hai mă că v-ați prins. E vorba de piese care au și video și ambele viziuni artistice, împreunate ele frumos, îți cam dau după cap. Nici nu mai știi să spui că muzica e mai marfa, că video-ul e mai cool, e ca întrebarea aia din bătrâni: cine a fost primul, clipul sau muzica? Acum să le luăm pe rând.

Akral Necrosis“Man in the Cauldron”. Dacă ești obișnuit cu genul de muzică, ai putea spune că video-ul este într-un “dulce” stil clasic. Așa și este, nimic rău, nimic greșit, asta și trebuie când ceea ce ți se livrează pe audio este un raw black-metal, care, pe timp ce trece, pe lângă faptul că e ca treaba aia cu vinul, degajă o anume forță. Evident aici are o vină și Octav cu vocea lui, după care mă topesc de-a dreptul (știu, nu e o exprimare prea întunecată, dar mna, atâta pot). Ei bine, există niște detalii în clipul ăsta care dau aerul ăla de treabă făcută așa cum trebuie. Cadre, posturi, imagine și alte d-astea. În fond, cică, satan/god, mă rog, cine-o fi, zace în detalii, nu? Costin Chioreanu și Gina Săndulescu sunt în spatele filmărilor, deci, ăsta ar fi încă un indiciu care mai împrăștie din ceață. Mi se pare o lucrare, pe cât de normală și logică, pe atât de bună. Până la urmă, e dificil să redai, să reinterpretezi ceva ce e deja clasic, cum am zis. Dați o geană și căscați ochii/urechile la detalii.

Nu știu dacă ați auzit, dar, Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut bagă la Dunk!fest, ceea ce e mega tare. Că știi, că nu știi despre ce e vorba, nu contează, este o chestiune prea tare ca să te implice oricum. Bun, scot album, “La deal” se va numi el, dar până atunci au dat cu un clip animat bazat pe grafica materialului și are așa un aer, în parte psihedelic, dar și melancolic, cu cerul ăla pe acolo and stuff. E simpatică tare combinația asta între, hmm, planul real și cel, nu știu aici că și arta plastică e reală, dar fie, și cel imaginar. Cam asta e și cu muzica lor, o combinație d-asta ireală de imagini. Ha?! Oare așa trebuia să iasă fraza? În fine, e o combinație cumva curioasă, iar deruta asta vine și de la titlurile astea puse, parcă, la vrăjeala, peste care pun un post-rock ultra marfă de zici că-s nu știu ce trupă de cântă în deschidere la The Cure. Nu o mai dau cu alte explicații și chestii statistice, le găsiți pe toate gardurile de specialitate. Uite, deci, “Când Ziceai Că Pleci Pe Vapor?”

Să trecem mai departe. Îmi imaginez că Valerinne este muzica ce îi răsună în minte lui Das Alexandru când se hotărăște să părăsească, pentru câteva momente, Terra. Este cumva un sound d-ăsta stratosferic implementat într-un peisaj mereu lumesc, tot timpul obscur. Complicată și anevoioasă e calea asta pe care merg cu descrierea, nu? Mă, să luam clipul acesta cu tot cu muzica din fundal. Îmi trezește un soi de neliniște, dar nu d-ăsta de casnice nefu, e ceva acolo, o apăsare extra-terestră, ca să zic așa. Ei bine, avantajul aici este că omul știe cu vizualul cum știe și cu muzica, așadar îi vine oarecum la îndemână să le comprime într-un singur gând, sens.

Days of Confusion. Ah, nu, de ei nu stau să vă povestesc, îi știți mai bine ca mine, sunt sigur că i-ați văzut și para văzut pe la fest-uri și nu numai, mna, sunt o trupă cu o anume postură. Recent au lansat “The Guest”, o piesă cu un clip care, deși merge pe același tipar, band + story, ei bine, mi se pare cel mai catchy, dar o fi și de la sound-ul ăsta ce mă trimite, pe undeva, la Deftones (sunt acolo niște intonații, interpretări la voce, nu știu, e ceva și cu refrenul…).

Crize au revenit în prim-plan de ceva vreme și chiar mă bucur fiindcă mi-a plăcut mereu atitudinea lor. Nu vreau să vorbesc prea mult despre muzică, la noi, e destul de cunoscut sound-ul Crize și a prins mereu. Ei bine, clipul pentru “Venin” a fost realizat de Andrei Ionuț, basistul trupei, și deși nu are un storyline prea complex, reușește să sublinieze destul de ok mesajul piesei. Sunt aici și ceva subtilități pe care le poți adulmeca din alăturarea asta femeie – șarpe. Mai bine să dăm play, zic eu.

Carousel“Oglinda”. Nu știam despre proiect, noroc cu Mihai de la Breathlast care mai împarte cu noi pe facebook și cumva promovează tot soiul de trupeți de genul. Ca o paranteză, poate că nu înseamnă mult, dar mă bucur maxim când văd că există și oameni care privesc dincolo de ego, de muzica și creațiile proprii. Bun, nu insist, doar că am impresia că nu folosim cum trebuie anumite lucruri. Carousel vin din Cluj și fac niște încercări pe progressive metal destul de reușite. E limba asta română care nu-mi place cum dă pe un instrumental, în ansamblu, bine lucrat, cu un sunet curat, dar cam scurt totuși ca… fantezie (tehnică sună prea a strungărie). Clipul e cam ca piesa. Nu mă intind cu vorba că nu e frumos, în fond, l-am pus în listă, deci merită să arunci un ochi aici.

Methadone Skies“Manos”. Oamenii ăștia au lansat doar piesa, fără clip. Așa și?! E atât de bună, gen de întorci privirea după ea, de îți rupe oricum capul de două ori. Eu zic că e mai bine că nu au scos și clip că nu știu ce ne făceam. Serios, avem aici ceva peste care nu poți trece ușor cu vederea, mă rog, cu auzul. Methadone Skies este una din trupele alea care lansează niște avioane de lasă urme permanente pe cerul minții. Bun, “Manos” o să fie și pe următorul material ce o să apară în mai, “Different Layers of Fear”.

Poza de copertă este o captură din clipul piesei “Când Ziceai Că Pleci Pe Vapor?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *