Petru Rusu: “My feet start moving to the funky beat!”

1006182_512315152157022_796111938_n

Rusu Petru este un tânăr ieșean în vârstă de 21 de ani care mănâncă dans la micul dejun, la prânz și la cină. Ne face serios observații atunci când confundăm ca niște profani breakdance-ul cu b-boyingul. Ne vorbește cu patos despre exprimarea și eliberarea prin dans, de stabilirea statutului B-boying-ului la rang de artă și îndeamnă pe restul să nu înceteze să-și urmeze pasiunile. Deși tânăr, are un palmares care cuprinde participări chiar la evenimente mari din afară.

Cultartes: Dansator, așadar! Înnăscut? Ți-ai câștigat talentul prin exercițiu?

Petru: Cred ca m-am născut cu aceasta înclinație. De exemplu, pe la vârsta de 6 sau 7 ani părinții m-au îndrumat către dansuri sportive. Din păcate acestea nu au fost pe gustul meu și nu am luat decât câteva lecții.

 

C: …Așa că s-a apucat de B-boying!

P: B-boying sau Breakin`, cum vrei să-i spui, l-am descoperit întâmplător în jurul vârstei de 15 ani, când am vazut un baiat care își exersa mișcarile de breakin` în aer liber. Mai exact într-un parc. M-am oprit și l-am admirat, dar în același timp i-am analizat mișcările. Nu știu, pot spune că abia atunci s-a trezit în mine pasiunea pentru dans, în special pentru acest stil. Îmi place să cred că sunt un dansator înnăscut, dar sunt conștient de faptul că doar prin mult exercițiu și placere poți evolua.

 

C: De ce dansezi? Pentru bani, pentru că e o formă de exprimare? Pentru că le place femeilor, poate?

P: (Râde!…) „Pentru femei”, asta-i bună (…Dar nu neagă!)! În primul rând, cred că trebuie specificat faptul ca îmi place muzica și ador să simt „beat-ul” unei piese bune. Și cum altfel să simt muzica la maximum, dacă nu prin dans? Am și o expresie care mi se potrivește: “My feet start moving to the funky beat!“. Dansez pentru ca îmi place. Cel mai bine mă exprim prin mișcările de B-boy. Deocamdată nu cred că se pune problema de a dansa pentru bani; sunt încă un „învățăcel” și caut să mă perfecționez. Dar am avut și ocazii de a dansa unde am fost răsplătit și în bani pentru prestația mea.

 

C: Pe unde ai dansat până acum? În spectacole, evenimente?

P: În cei 6 ani de cand sunt în aceasta lume (a dansului) am reușit să calatoresc un pic și să urc pe scenă la spectacole locale. Am participat și la câteva concursuri  naționale care m-au ajutat să capăt încredere în mine și să continui. Pot spune că cea mai mare realizare a mea a fost că am participat la Outbreak Europe, concurs care a avut loc în Slovacia, și unde am reușit să cunosc „veterani” în B-boying, să schimb opinii cu ei și să le aud părerea despre acest curent și despre cum au evoluat ei.

Știam că Breakin-ul e în plină expasiune, dar să vezi 40-50 de naționalități sub același acoperiș, te cam lasă fără cuvinte. Chiar dacă toți ne diferențiam ca limbă și cultură, pasiunea pentru B-boying ne unea pe toți. Era un mod de a comunica între noi. Sincer, numai când închid ochii și ma gândesc la această experiență, parcă sunt dinnou acolo, în mijlocul mulțimii pe solul de dans. A fost ceva fenomenal!

 

C: Colaborări?

P: Pot spune ca prin colaborarea cu cei de la Moo Café, care sunt pasionați  de cultura Hip-Hop și se bazeaza pe principia ca creativitatea, dorința și pasiunea, voi avea ocazia să particip la și mai multe spectacole și evenimente.

dance

C: Faci parte din vreo trupă de dans?

P: Floor Addicts Crew a fost prima mea trupă de dans cu care am avut câteva spectacole reușite. Dar nu astea erau importante pentru noi, ci faptul ca eram o familie și ne întelegeam de minune. Momentan majoritatea colegilor mei de trupă sunt plecați în străinătate cu munca și chiar daca nu mai formăm o trupă, păstrăm legatura și ne amintim cu drag de trupa noastră de suflet. La momentul actual fac parte din Moldavian Funky Flow, un grup de B-boys din toată Moldova (Iași, Bacău, Roman, Suceava, Focșani) de aici provenind si numele. Suntem diferiți, ce-i drept, dar avem dansul care ne ține uniți. Ne considerăm mai mult  o comunitate decât o trupă. Pe pasionații de Breakin` îi așteptăm oricând să ni se alăture.

 

C: Spune-mi mai multe despre genul pe care îl practici!

P: Oricine poate afla în ziua de azi ce înseamnă B-boyingul; simplu, scrie pe Google (Râde!)! B-Boyingul face parte din cultura hip-hop. Este primul dans de stradă, cel mai complex și cel mai flexibil stil, unde poți să vii cu  lucruri noi chiar și în ziua de astăzi, deși a luat  naștere în ani `60-`70 pe strazile din S.U.A. Este format din top-rock, foot-work, power-moves, tricks s.a. 

Pentru mine este un mod  de a mă debarasa de problemele cotidiene. Când sunt la sala de dans, mă „eliberez” și pot să fiu eu. Consider acest stil  de dans ca fiind o artă, pentru ca asemeni muzicii sau picturii,  B-boying necesită creativitate, talent, dorință, energie și îți deschide pur și simplu sufletul și mintea, în plus, merge mână în mână cu muzica.

 

C: Ai vreun vis măreț care ar implica dansul?

P: Un vis măreț ar fi să ajung să calatoresc datorită dansului, prin toată lumea.

 

C: Care e artistul favorit aparținând acestui gen de dans și care-i mișcarea ta preferată în fața publicului?

P: Nu pot spune că am un artist preferat, sunt mulți dansatori care mă inspiră și mi-ar placea să ajung la nivelul lor. În fiecare zi descopăr câte un nou B-boy  care mă face sa zic „Wow! Așaa da!”. Există totuși unul către care mi-am îndreptat atenția, și anume Daniel Campos, B-boy CLoud din Skill Methodz Crew.

C: „Any last words?”

P: Mă adresez în mod special celor care iubesc dansul: Dacă vă place cu adevărat ceea ce faceți, nu vă opriți din a dansa și căutați să evoluați în continuare. Si vă aștept oricând la un cypher.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m5VbwXGXdYY&w=560&h=315]
The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

2 Replies to “Petru Rusu: “My feet start moving to the funky beat!””

  1. Foarte frumos articolul! Felicitari cafenelei Moo Cafe ca a descoperit un asemenea om talentat si pasionat de dans pentru imaginea lor! Mult succes lui Rusu Petru si colaboratorilor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *