[:ro]

Crow Black Sky este un proiect relativ nou, apărut în 2009, iar după sound nici nu ai bănui că vine tocmai din Cape Town, Africa de Sud. Dacă te iei, însă, după aprecierile de pe paginile de socializare ai spune că au un succes considerabil. Ei bine, eu i-am găsit tare recent. Să-mi fie rușine, oare? Neah.

Bun, băieții ăștia, tratează cu o maximă responsabilitate un progressive black metal ce te duce cu mintea pe la maeștrii genului, să zicem. Avem, deci, un sunet foarte curat și niște compoziții cu-n grad de complexitate ce te face să mustăcești de satisfacție. În plus, mai sunt și aceste părți atmosferice, cumva de-o intensitate cosmică, ce amplifică nota asta transcendentală generală. Da, este un soi de transcendental black metal. Merge? Hai să vedem! Păi, avem o muzica ce, într-un fel sau altul, reușește să te transpună în afara dimensiunilor lumești, tocmai prin impozanța și postura sa. Black metalul creat în această manieră își depășește cumva granițele genului și devine o muzică universală, capătă o forță ce poate împinge spiritul și mintea spre culmi paradoxale. Până și titlul materialului, “Sidereal Light”, te duce cu gândul către sensurile astea ale mele ce par, absurde și rupte cumva din alt film. Bun, destul cu asta, sper că m-am făcut înțeles.

Artwork (c) Angelica Lüthi

“Sidereal Light” este livrat ca un întreg, piesele se succed cu o cursivitate aproape desăvârșită. Tocmai din această cauză nici n-am să vorbesc despre vreo piesă în parte. Știi, în principiu, îmi pare o contopire foarte inspirată între două idei muzicale diferite, Ihsahn și Lustre. Asta ca să fac treaba cumva mai simplă pentru toată lumea. Îmi place vocea, are tonalitatea și grandoarea porivită, ca să zic așa. Îți lasă impresia că toate instrumentele și sunetele se află sub stăpânirea ei, iar de aici, mergând mai departe, și celalalte lucruri din juru-i.

Ar mai fi câte ceva de spus, dar nu-mi place să mă întind la vorba aiurea, în plus, e frumos să mai descoperi și tu una-alta. Mi-ar plăcea să am ocazia să-i ascult live pe băieți și cine știe, la cum au crescut fest-urile pe la noi…

Materialul a fost lansat pe 17 Ianuarie 2018 și poate fi ascultat în întregime pe pagina de bandcamp

Crown Black Sky sunt:

Ryan Higgo – Bass, voce

Gideon Lamprecht – Compozitor, chitarist, voce adițională

Lawrence Jaeger – Tobe

 [:]