[:ro]

Hundrer Year Old Man este un proiect de post-metal peste care am dat recent. Știu că sunt din Leeds, UK și că sunt în cârdășie cu label-ul britanic Gizeh Records. În fond, nici nu cred că ne interesează atât de profund aspectele astea bio-istorice and shit.

“Rei”, deși un material… scurt, mă rog, e un EP până la urmă, are o construcție ce te ajută să-ți faci o impresie destul de clară despre ce vor să facă oamenii ăștia. Ce-i frumos aici? Ei bine, Hundred Year Old Man nu pare deloc un proiect din ăla făcut la repezeală așa. Știu exact ce vor și vorbim, deci, despre un post-metal desfășurat pe un fundal sludge ce amintește cumva de Neurosis

“Sun & Moon”, prima dintre cele trei piese de pe acest material, mi-a rupt un zâmbet d-ăla de admirație de parcă aș fi descoperit nu știu ce Americă. Reușesc să surprindă, pe piesa asta, cu niște subtilități aparte, bun că sunt niște influențe atmosferico-post rock aici și evident că au rolul lor. Vocea lui Paul Broughton înglobează acel strigăt disperat specific, într-o atmosferă ce atinge niște întunecimi, hmm, să zicem frici interioare. Vocea este și cea care îți cam oferă primul indiciu, până la urmă, referitor la genul abordat de-o trupă. Agresivitatea asta profundă, vaietul ăsta cum îmi place să-i zic, are la Paul un aspect cât se poate de plăcut și potrivit, dacă pot să mă exprim așa. Merge bine. Ah, da, înainte de acest “Rei” a fost “Black Fire”, că așa trebuie să fie, înainte de ceva trebuie să existe altceva care să-l nască căci, nimic nu apare din neant, cică. Vorbim despre un single, așadar, în cârca căruia pare că se construiește un proiect sănătos.

“A Year In the North Sea” este un soi de interludiu foarte elaborat și extrem de atmosferic, da, am revenit la “Rei”, cu  niște aspecte lugubre profunde. Mda, te trec și te pătrund niște chestii interesante așa. 

Piesa care dă și numele EP-ului, este o compoziție ceva mai… așezată, lucrată mai în detaliul genului, ca să zic așa. Găsim, totuși, o serie de inserții venite dinspre alte zone muzicale, în același timp păstrează și tonurile sumbre despre care spuneam mai devreme. Cursivitate. Accentele astea se intersectează organic cu agresivitatea din voce și instrumentație. Sunt așa niște ruperi de ritm care te scot cumva din zona aia “leneș-apăsată” de sludge. În fine, e un proiect de urmărit acest Hundred Year Old Man. Da, îmi place numele, are oarece rezonanță.

“Rei” poate fi ascultat în întregime pe pagina de bandcamp.

Produs de Tom Wright & Owen Pegg @ New Craven Hall & Eiger Studios, Leeds

Mixaj: Owen Pegg

Masterizare: Magnus Lindberg

HYOM sunt: Aaron Bateman, Paul Broughton, Steve Conway, Owen Pegg, Dan Rochester-Argyle, Tom Wright

Voce pe “A Year In The North Sea”, Alex Creamer

Bass aditional pe “A Year In The North Sea”, Anthony Ferguson

Photo: (c) Will Snelling

Design and layout: (c) Richard Knox

[:]