NO machina sau punk românesc

Suntem destul de răzvrătiți nu-i așa? Zburăm din țară-n țară ca să putem fi pe cont propriu acasă. Ne destupăm la minte doar când suntem asupriți sau când nu găsim cale de întoarcere. Ne adaptăm, supraviețuim, fie că vorbim de mașini înmatriculate în Bulgaria sau a fi freelancer. Nu ne mai punem baze, suntem pregătiți pentru următorul drum, următorul loc, următorii oameni, următorul sfârșit, următorul va fi mai bine.

Simțim nevoia să oferim o atenție, fie că e baciș sau un cadou pentru că există o înțelegere mutuală că nimic nu-i suficient. Și cum nimic nu-i suficient, nici răscoalele nu pot fi. Fie că sunt mii de oameni în stradă sau mii de grafitti-uri într-un oraș. Mii de vieți supraviețuind nedeclarat sau mii de pași împotriva avortului. Mii de medicamente la suprapreț sau 0$ pentru a învăța să le faci. Mii de ‘căi’ de a ‘evada’, pe sub nasul tuturor.

no machina

(c) NO machina – Artistul

Ce se întâmplă cu spiritul acesta când are unde (sau mai bine spus, în cine) să dea roade nu doar să tragă de următorul mâine, să fie cu adevărat ‘punk’ nu doar să întoarcă spatele sistemului din nevoie ci și din pură conștientizare? Ce se întâmplă când lupți cu arme create de tine și adaugi în compoziție o pasiune pentru modă?

“Stilul meu de viață, încă din copilarie, reprezinta 50% modă și 50% punk. Mi-am dorit să creez ceea ce mă reprezintă, să nu merg pe direcția în care am fost sfatuită. Adică, să nu fac ceea ce se cere pe piață ca să am succes. Am fugit de acel ‘non-style’ care a acaparat România, și fug în continuare. Prefer să fiu nișată. Mă regasesc în vorba ‘puțini da’ buni’. Alt motiv ar fi că simt lipsa stilului vestimentar punk de pe piața românească. Mi-aș dori să se întoarcă și m-aș bucura enorm să știu că am contribuit la acest lucru.”

no machina

(c) NO machina

NO machina este un magazin de haine punk care reușește foarte bine să exprime felul în care această atitudine se manifestă. Moralitatea e din fire sau din circumstanțe într-un al doilea plan extrem de subiectiv.

Când am vorbit cu cea care este în spatele NO machina, am aflat cu surprindere că magazinul este format în mare parte din doi oameni.

no machina

(c) NO machina

“Aveam 11 ani când am descoperit punk-ul și rock-ul în carne și oase. De atunci am rămas tot printre ei. Dar trebuie să recunosc că, fiecare etapă a vieții mele m-a făcut curioasă și de alte stiluri.

(…)

Vestimentar vorbind am încercat multe, dar mereu m-am întors la punk, cu același sentiment, ca atunci când te întorci acasă după o perioadă lungă de timp și deodată îți amintești cine ești.

Asta a condus la formarea NO Machina. Echipa reprezintă un om plus alte câteva ajutoare ocazionale care contribuie la elementele publicitare și fotografice.

Restul, tot ce ține de idei, materiale, accesorii, pictat, tăiat și chiar cusut, ține doar de mine și de sprijinul partenerului meu de viață în toate nebuniile care implică proiectul NO Machina.”

no machina

(c) NO machina

Ne fiind o împătimită a modei și preferând să-mi tai, rup, ard, găuresc și/sau pictez hainele (dar la un nivel minim) și achiziționându-le de unde apuc am găsit magazinul din pură întâmplare. Discutând cu creatoarea, am vrut să aflu ce o inspiră, de unde vin rădăcinile și care a fost influența. Precum metal-ul, punk-ul are multe subgenuri (de la dance punk, la dark cabaret, punk țigănesc, punk creștin, până la clasicul anarcho punk), doar că metal-ul este mult mai stufos. Totuși, vorbind despre o parte a genului orientată spre modă, care poate atrage o varietate mai mare de tipuri de oameni, ajungem la destule nuanțe

 “Rădăcinile se răspândesc și în genuri derivate. Ador clădirile în stil gotic și cam orice fel de artă care se bazează pe mistic, morbid și romantic. Chiar și pereții apartamentului în care locuim mi-au simțit pasiunea. Muzical, sunt un mix între: punk, electro-punk, grunge, metal industrial, rock alternativ și altele din zonă. Pe scurt, de mică am fost fană The Prodigy. Iar ca orice fan punk nu am cum să nu îi ador pe Sex Pistols, haha cine nu ar vrea să fie un fel de Sid, dar viu…?! Și pentru că sunt fată, The Pretty Reckless sunt pe lista mea, pentru curajul vestimentar de care da dovadă Taylor.

Când nu am chef de nimic, ascult Marilyn Manson, Nirvana sau The Cure. Ăștia sunt doar unii dintre artiștii care m-au format de mică și care mă inspiră și în ziua de azi.”

no machina

(c) NO machina

NO machina și-a primit numele la începutul anului 2016, “ideea numelui mi-a venit din pasiunea de a face artă manuală și datorită unei alte pasiuni – pentru secolele dinaintea tehnologiei” când primele piese au fost făcute publice prin prezentare la diverse evenimente.

“Momentan lucrăm la dezvoltarea proiectului în sensul în care plănuim să deschidem ulterior un atelier cu Showroom. Până atunci, cei care vor să achiziționeze ceva de la noi ne pot contacta pe pagina de Facebook.

Sigur, nu este ușor să pornești ca magazin independent în România, dar se pare că lipsa genului de pe piață și pasiunea compensează alte dificultăți.

no machina

(c) NO machina

“Moda lasă mult de dorit. Cei care fac modă nu au curajul să pună în practică idei mărețe. Copiază greșelile unul de la altul; iar restul fashion-iștilor se învârt în jurul hipsteriadei minimaliste / boho-chic /avant-garde-iste / wannabe, ori în străinătate industria se află la un cu totul alt nivel.

Artiști, stiluri, materie primă etc, este altceva și este imposibil de comparat cu ce este aici. Ne mai trebuie 100 de ani ca să ajungem la nivelul lor, din păcate.

(…)

Nu cred că este greu să fii un magazin de genul acesta în România. Feedback-ul a fost unul foarte bun încă de la început, pentru că stilul este oarecum rar, aici. Este greu în schimb să fii un magazin la început de drum. Sunt etape care trebuie îndeplinite pentru ca lumea să te cunoască, să știe cine ești și ce faci. Acest lucru cere timp, iar timpul cere perseverență. Au fost momente când mi-a trecut prin cap să renunț, dar lucrând la proiectul NO Machina mă face fericită, îmi place prea mult ceea ce fac și ceea ce iese din mâinile mele îmi arată mereu că trebuie să continui.”

no machina

(c) NO machina

Gecile accesorizate sau modificate și piesele din care nu se aștepta să iasă ceva bun, se numără printre hainele preferate ale creatoarei (un exemplu ar fi o cămașa bărbătească făcută dintr-o față de masă pe care a primit-o cadou).

“Dacă nu ai idei curajoase în acest domeniu, ești doar un comerciant care vrea să facă o afacere și cred că avem destui.”

Din acest motiv NO machina susține că cei care vor să intre în acest domeniu, trebuie să fie înarmați cu răbdare pentru reușită, pentru că necesită dedicare pe termen lung și în primă fază multă muncă răsplătită doar emoțional. În plus, “atâta timp cât există un ‘gen’ și nu te bagi în business doar pentru bani, aș putea sa-ți urez să ramâi fidel stilului ales de tine, dacă într-adevăr îl porți în suflet. Și ține strâns de ideile tale legate de modă” *author note: like a goddamn punk!*

Magazinul NO machina, aici.

The following two tabs change content below.
Bucharest-based artist. Psychedelic photographer, brain-scratching writer / poetess and priestess of the macabre.

Latest posts by Alexandra Crisbășan (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *