The New Album of Thom Yorke’s a Brain Flooding Deja Vécu

Încă mi-au mai rămas rătăcite prin urechi ecourile beat-urilor de la The Mother Lode, al 4-lea track de pe „Tomorrow’s Modern Boxes”, noul album al lui Thom Yorke. Pentru cei care nu știu, Thom Yorke e solistul de la Radiohead cu sinistră figură asimetrică și cu părul mai rar ca al meu. Tot albumul e, de fapt, o singură melodie care durează vreo 40 de minute, în care din când în când fluctuează vocea și tempo-ul.

Oricât de mult mi-ar plăcea să zic contrariul, „Tomorrow’s Modern Boxes” nu aduce nimic nou. În general, muzica experimentală a lui Yorke, un fel de supă primordială în care se topesc combinații răzvrătite de sunete rock și voci fantomatice, este originală, dar noul album e numai un fel de continuare. Îmi dă aceeași stare pe care o simte unul băut și ținut cu capul sub apă. Altfel zis, melodiile sunt doar un deja vécu. Singura diferență majoră apare atunci când stai și asculți mai atent versurile, pentru că poezia este mereu diferită.

Thom Yorke exploatează în continuare extazul pe care-l poate oferi muzica, fiind clar că el însuși e pierdut într-un fel de stare extatică atunci când se află în procesul de creație. Omul vede pescăruși care râd, for fuck sake („Seagull laugh and pick the bones / The entity I wrestle to the ground / Looked in the eye, looked in the eye” – A Brain in a Bottle).

Oricum, albumul e mai mult un experiment, după cum zice și artistul, care a preferat să lanseze noul proiect direct pe tracker-ul BitTorrent, nu pentru a fi mai ușor de piratat, ci mai mult pentru a încerca să vadă dacă treaba asta poate deveni un compromis între cei care descarcă muzica ilegal și artist: „E un experiment pentru a vedea dacă publicul poate înțelege mecanica acestui sistem. Dacă merge bine, treaba asta ar putea deveni o modalitate eficientă în a oferi artiștilor un pic de control asupra comerțului pe Internet.” (via Wikipedia)

Thom Yorke – A Brain In A Bottle (OFFICIAL VIDEO) from Tommaso Colella on Vimeo.

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *