Moss-Graffiti în Copou: Despre Arta Vie a lui Ache

601011_482732735139320_559359453_n

Ache (în engleză Durere –  dar nu are nicio treabă, să fim bine înțeleși!) e unul dintre acei artiști care fac dragoste cu arta în toate pozițiile. Grafferul bârlădean face artă de când se știe. Nu preferă o exprimare anume și nici nu își impune limite. Pereții sunt însă cei preferați de către el și îi folosește drept pânză pe care își transpune ideile. Mai nou, dă viață pereților, și nu în sensul metaforic. Ache pune în aplicare o formă de artă de care mulți dintre noi abia am auzit: moss-graffiti (graffiti cu mușchi de copaci). Mai multe în interviul de mai jos.

Învață din greșeli

Cultartes: Facem cunoștință? Spune-ne și nouă cine este Ache? De unde provine porecla?

Ache: Ache e… completarea lui Alin și în același timp o reminiscență a unei porecle din copilarie: Alinache.

Cultartes: Cum te-ai apucat de artă și ce practici în mod special?

Ache: Am desenat de cand ma știu. Pe la 14 ani am descoperit spray-urile cu vopsea, graffiti-ul și street art-ul și odată cu primele eșecuri mi-am dat seama că mi-am gasit vocatia (Râde)! De atunci nu le-am mai lăsat, doar că eșecurile s-au transformat în reușite.

Cultartes: De ce artă neconvențională și nu artă obișnuită?

Ache: Sunt foarte mulți care fac artă după canoanele clasice, tradiționale, și o fac foarte bine! Am un respect imens pentru acești oameni. Arta neconvențională se mulează mult mai bine pe personalitatea mea și în același timp îmi oferă o libertate mult mai mare de exprimare. Îmi place foarte mult să experimentez.

Alternativă: „plantez pereți!”ache 2

Cultartes: Am înțeles că ești foarte bun în ceea ce faci. Ești premiant și așa mai departe, nu?

Ache: Răsplata vine odată cu munca. S-a mai întâmplat să câștig și premii.

Cultartes: Ce fel de artă inedită sau neconvențională realizezi?

Ache: Cred că e exagerat spus “artă inedită”. Îmi place foarte mult stencil art-ul și cum am spus și mai devreme, îmi place să experimentez, să mă joc cu tehnici și materiale.

Cultartes: Vorbește-ne un pic despre arta vie! E corect dacă-i zicem Living Art?

Ache: Puteți să o numiți cum vreți. Moss-graffiti i s-ar spune, dar… mai important e rezultatul final decât  numele. E o artă aparte aș putea spune, deoarece se folosesc materii organice în loc de vopsea. În afara faptului că este o alternativă bio a vopselurilor sintetice, cu un impact minimal asupra zonei în care este realizat desenul , reprezintă o modalitate foarte eficientă de realizare a unor “gradini verticale” stilizate. Se spune că ai trăit degeaba dacă nu ai plantat măcar un pom în timpul vieții. Am găsit o alternativă; plantez pereți (Râde)!

Strada e cea mai bună galerie

acheCultartes: Nu sunt mulți cei care fac așa ceva! De ce ai ales modalitatea asta de  a te exprima?

Ache: Indiferent de cantitate, calitatea va fi cea care va conta mereu. M-am apucat de moss- graffiti / living-art în mod accidental, căutand metode și tehnici noi de a-mi realiza stencil-urile. Am văzut prin afara câteva lucrări de gen și mi-am zis că pot și eu să aplic metoda. Și am aplicat-o.

Cultartes: Graffiti sau Living Art?

Ache: Arta, indiferent de modalitatea de exprimare.

Cultartes: Ai în cap vreo intenție de expoziție în viitorul apropiat sau preferi să te exprimi spontan, în zone underground, ca să le spunem așa?

Ache: Intenția e în curs de concretizare. Când? Nu aș putea spune cu exactitate. Ceea ce pot spune în schimb e că strada va fi mereu înaintea galeriei. Momentan strada e Galeria.

Cultartes: Avem nevoie de artiști care să treacă peste limite și care să iasă din rutină! Te îndemnăm să continui să vii cu idei ieșite din comun! Mulțumim pentru interviu!

Ache: Consider că sunt abia la început. Mulțumesc și eu !

Sursă foto: Pagină Oficială de Facebook

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *