Metalul tatuat în sânge. Interviu cu Djeeckx (Indian Fall)

Baldo, Cultartes: Salut! Cu o existență de aproape 20 de ani, Indian Fall reprezintă deja un nume important al scenei metal de la noi. Cum îți sună ideea acesta că, prin pasiune, poți scrie un fel de istorie?

Djeeckx, Indian Fall: Salut! E drept că Indian Fall are o vechime în scena metal din România, dar nu știu cât este de important având în vedere că niciodată trupa nu a avut o activitate foarte susținută și nu a concertat la fel de mult pe cât și-a dorit. Întotdeauna ne-am ales cu grijă unde și când cântăm deoarece considerăm că e mai importantă calitatea și oamenii alături de care te afli. Nu am scris nicio istorie, ci suntem doar un mic fir de praf în multitudinea de trupe care au fost, sunt și vor mai fi pe acest pământ. Poate primul material, Pathfinder, a avut o șansă unică la acea vreme, dar a trecut pe lângă noi. Consider că dacă pui pasiune în ceea ce faci și ai lângă tine oamenii potriviți poți să muți munții și scrii istoria și aici nu vorbesc neapărat de muzică. Suntem consecința firească a acțiunilor noastre.

Crezi că există modele, în zona asta metal, pentru tinerimea unei societăți cum este a noastră?

În general nu cred în modele deși atunci când ești adolescent este evident că ai idoli și te uiți cu multă admirație la oamenii de pe scenă, visând să fii și tu cândva acolo. Deși generațiile s-au schimbat, eu consider că, în continuare tinerii se uită cu admirație și oarecare respect la artiști. Ceea ce poate îi va impulsiona să muncească și să dăruiască mai mult, ajungând astfel ca cei de pe scenă.

Photo by Razvan Podgornai

Photo by Razvan Podgornai

Ce ai gândi dacă cineva ți-ar zice că vrea să fie ca tine?

(Râde) Nu știu, nu mi s-a întâmplat. Cred că ar avea ceva de furcă și multe lucruri de schimbat, dar ar avea și un mare atú:  nu pot să mint.

Ai avut vreun moment în care te-ai gândit că mai bine, de exemplu, te făceai strungar și lucrai într-o fabrică?

Până acum am făcut o grămadă de lucruri și consider că toate au avut rolul lor în definirea personalității. Uneori, când eram mai tânăr și munceam ca tâmpitul făcând lucruri care nu îmi plăceau neapărat, mă gândeam că poate era mai bine dacă făceam o școală profesională și munceam într-o uzină, astfel fiind mai liniștit și nepreocupat de “nemurirea sufletului” (asta fără pic de desconsiderare față de oamenii care muncesc în astfel de locuri) dar pe măsură ce încercam să mă văd făcând asta, mă apucam să citesc mai mult și să cunosc mai multe lucruri și să nu regret nimic din calea pe care o urmam.

Photo by Merca

Photo by Merca

Crezi că există minuni?

Singura minune de pe acest pământ este Pământul însuși și noi, cei care îl populăm și care, în același timp, îl distrugem. Nu cred în acele minuni biblice. Cred în rațiune și în mine, cred în natură și în iubire.

În ultima vreme vedem că oamenii tot descoperă fețe de sfinți prin te miri ce oală de sarmale sau în ce rest de muștar de pe buza farfuriei de unică folosință. Ei bine, dacă ți s-ar arăta vreodată chipul unui artist, așa în general, care crezi că ar fi acela și unde crezi că și-ar alege el să-și pună fizionomia feței?

(Râde) Subiectul ăsta este unul delicat pentru mine deoarece am o repulsie reală față de oamenii care cred în ceva fără a avea nicio ambiție de a se informa, de a citi și de a se cultiva. Consider că societatea românească este atât de decadentă tocmai datorită acestei majorități care merge ca oile încotro este mânată fără a avea aspirații, ambiții și certitudini. Și asta în frunte cu berbecii care ne conduc (aparent). Creștinismul este cea mai inteligentă și profitabilă afacere. Mi-ar plăcea să pot să-ti răspund la întrebare, dar consider că este mai bine să nu o fac.

Și dacă tot suntem aici, când ai avut parte, ultima oară, de o revelație?

Nu mai am revelații din adolescență când mi se părea mie că descopăr lucruri gândindu-mă la diverse și citind și ascultând muzică. Am momente în care ascult chestii care mă mișcă și îmi vin tot felul de gânduri și idei, dar nu le pot numi revelații.

O lume fără black metal ar fi o lume mai bună?

O lume fără black metal ar fi o lume la fel de ermetică. Black metalul este pentru mine o ideologie, o combinație de sunete, gânduri, lumină și întuneric, este o stare de spirit. Întotdeauna mi-au plăcut trupele care au avut ca subiect principal valorile vechi, precreștine și comuniunea desăvârșită a individului cu natura. Nu sunt interesat de satanism, război și alte subiecte de genul acesta.

La ce s-ar putea referi un tatuaj pe care ai refuza să-l faci?

Refuz destul de multe și în general fac cumva doar ceea ce îmi place. Pe de altă parte trebuie să fii profesionist și să tratezi clientul ca atare. În general refuz să fac la tineri care nu au definit bine conceptul și vor să facă doar pentru că este la modă și mai ales în zone foarte vizibile.

Reprezintă tatuajul o artă în care îți exprimi un fel de alter ego?

Tatuajul este o formă de artă la fel ca muzica, teatrul… este desen pe alt tip de suport, deci da, mă exprim și acolo. Dar ești mult mai limitat decât în muzică deoarece trebuie să îmbini trăirea ta cu cea a clientului, deoarece ideea este a lui și pe el va rămâne toată viața. Uneori ești nevoit să îți ieși din film și să mai faci și compromisuri chiar dacă nu sunt majore. Pe scenă ești tu cu tine transmițând celor din față ceea ce tot tu ai compus. Dacă vibrația este potrivită oamenii vor interacționa și îți vor da mai multă energie de a continua.

Sunt multe vorbe d-astea din popor care au un aer obsesiv. Una dintre ele este și asta cu: era mai bine înainte! Ai ceva să le spui celor care susțin treaba asta?

Pot să le spun că sunt complet idioți. Am trăit și înainte și îmi aduc aminte destul de bine cam câte sacrificii făceam. Singurul lucru valoros care s-a pierdut este timpul pe care îl petreceam cu noi înșine citind, plimbându-ne, interrelaționând. Acum totul se desfășoară pe internet. Pierdem esența și astfel ne pierdem pe noi, ne pierdem tradițiile, legendele și astfel vom pieri ca nație. Nu spun că valorile noastre sunt mai bune decât ale celor tineri, fiecare generație crede în ceva și întotdeauna a existat falsa impresie că cei în vârstă sunt mai buni și mai deștepți decât cei tineri, doar că mergând pe drumul ăsta, societatea în ansamblu se dezvoltă dar pier valorile individuale, piere ce e mai important, trăirea individului. Devenim o societate de consum.

Care este imaginea care ți-a rămas cel mai bine întipărită în minte, de când erai mic, și ai vrea să o ștergi cumva?

Cozile interminabile la alimente, unde stăteam ore în șir într-o căldură insuportabilă.

Turneul din Octombrie, alături de Code Red și W3 4r3 Num83r5 reprezintă cumva și un turneu de lansare al noului material Indian Fall?

Noi așa intenționăm și sperăm să reușim să-l finalizam până atunci. Acum lucrăm la un single care va avea și un clip ca un preview la noul album. Din păcate suntem foarte ocupați și cu alte activități și treburile nu merg întotdeauna cum ne propunem dar, cu siguranță, în turneu vom cânta multe piese noi de pe noul material.

Este ideea asta de Dumnezeu una din fețele Răului?

Depinde de unde îți iei iarba. Singurul Dumnezeu ești tu. Ar trebui să încetăm să ne mai ascundem neputințele și eșecurile în spatele unor divinități și să facem mai multe pentru noi. Este și una din fețele răului dacă el este cel care ți-a dat o căciulă de bani, dar ți-a luat și copilul de lângă tine, dar astea sunt povești pentru manevrat creștinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *