Maidanul Cu Vise. Interviu Daniel Rocca (FiRMA)

Firma este una dintre trupele acelea care îți rămân întipărite pe retină și-n minte de la prima ascultare, iar asta se datorează, într-o măsură bună, și frontman-ului ei Daniel Rocca. 

Baldo, Cultartes: Salutare, Rocca!
Aveai o descriere la o poză de prin 2005 pe care ai postat-o, oarecum recent, pe un site de socializare mult prea celebru, care spunea că pe atunci aveai buzunarele pline de vise și n-aveai barbă… Se simte acolo o oarecare urmă de regret sau de un haz gâtuit așa. Odată cu apariția bărbii au dispărut visele cumva? Sau viselor tale a început să le crească barba de atunci?

Rocca, FiRMA: Declar în fața celor care citesc acest interviu, că nu am avut nici cea mai mică intenție de a-mi personifica visele, iar barba în cauză îmi aparține negreșit. Și visele nu au dispărut și nici nu s-au pierdut… cele mai multe s-au împlinit. Mai am în buzunare câteva, pentru ce va să vie. Poza povestește mai degrabă despre cum evoluează în sensuri diferite personajul, scenografia și circumstanțele.

Hai să privim puțin către începutul acestor vise. Ce făceai, dacă-ți mai amintești, când te-a înghionțit gândul să-ți faci un band, să urci pe scenă, să devii rockstar, să etc.?

Ștergeam de praf băncile liceului și ascultam cu atenție conversațiile orașului. Există o muzică care se ascunde în aceste conversații și dacă asculți cu atenție, o dibuiești. O muzică vie și disonantă, cu care poți relaționa și pe care o poți desprinde și altera într-un cadru organizat, cu condiția să ai uneltele necesare. Așa că m-am hotărât să mă autoeduc în sensul ăsta. Scena nu a fost un scop, ci doar un mijoc de a expune această muzică și a intra la rândul meu în conversație cu cei care o aud.

Care a fost cel mai ciudat moment în care ți-a venit inspirație pentru vreo piesă?

În timpul unei îmbrățișări.

Ce te-ai vedea făcând dacă n-ar exista muzică?

Film.

Care a fost cea mai intensă experiență de când umbli cu FiRMA pe scenă?

Live Comeback Special-ul din 2014, desfășurat în Club Control. Au venit să ne asculte oameni și artiști cu care nu ne mai întâlnisem de aproape 7 ani. Le-am cântat, ei ne-au îmbrățișat și seara a devenit magică.

Firma devine prima trupă românească nominalizată la o secțiune internațională, New Sounds of Europe și este găzduită de MTV EMA 2007, eveniment ce are loc în data de 1 noiembrie 2007 la München, Germania.

În 2007 ai avut parte, împreună cu FiRMA, de niște momente unice pentru o trupă românească. Ați fost nominalizați la “New Sounds of Europe” în cadrul MTV EMA, de la Munchen, cât și prima trupă de la noi care a apărut pe VH1 Europe. Cum se vede acum acea perioadă?

Puțin în ceață.

Lângă ce artist ți-ar plăcea să apari pe scenă înainte să te lași de muzică?

Sting e unul. Însă mai degrabă aș cânta cu și mai mult foc și determinare după experiență.

Care e cea mai “brutală” trupă în legatură cu care poți spune că ai fost “fan”?

Dacă “brutal” înseamnă crud, direct și pertinent din punct de vedere sonic, îmi trece prin minte acum Trent Reznor cu NIN-ul lui.

Este România o piedică în calea succesului de orice natură?

(Râde) Este o afirmație pretext folosită de mulți drept analgezic. Mergând pe făgașul ăsta poți ajunge ușor la concluzia că viața nu te lasă să trăiești. În România cărările sunt mai intortochiate și landscape-ul ceva mai virgin.

Ne poți spune un pasaj dintr-un film sau dintr-o carte care te-a impresionat recent?

“People hear what they see…” / Beyon the Sea.

Crezi că pasiunea poate pieri dacă nu-i întreținută?

Cu siguranță. Nu este în niciun fel o constanță sau constantă, spre deosebire de talent sau chemare. Rolul ei este strict de a energiza și potența menirea. Dacă e să crape, nu este o tragedie. O viață trăită în pasiune, deși senzuală, seamănă mai mult cu delirul dependenților.

Care este cel mai frumos loc din memoria ta în care te întorci de fiecare dată când ai nevoie de puțină liniște?

Pe maidan.

Recent trupa a lansat un nou videoclip pentru “Grădina Morții”, piesă extrasă de pe albumul “Descântece Vol. 1″.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *