launmomentdat Arta, Tehnologia și Muzica se Vor Întâlni în Parc

launmomentdat este un soi de mișcare ce încearcă să îmbine, cât mai armonios cu putință, elemente artistice cât mai variate în ideea de a plasa publicul în cadrul unei experiențe mai puțin întâlnite. Plecată de la niște simple petreceri în apartament, ideea încearcă să prindă un contur ceva mai universal, acum. Ca să înțelegem mai bine cam ce se vrea, am stat de vorbă cu organizatorii acestui eveniment. 
Baldo: Știm că launmomentdat în parc este un festival foarte nou, dar care are un concept super catchy. De unde a pornit ideea acestui fetival și, până la urmă, care este ideea sa în sine?

 

Andrei Luchian: Conceptul launmomentdat a apărut prima dată în 2013, sub forma unor petreceri într-un atelier de sculptură (Artelier 22). Pe atunci, ne strângeam în jur de 50 – 100 de persoane într-o cameră micuță, unde puneau muzică prietenii noștri NTFO, Punu, Ulises, We are Creepz și Eduardo.

Ideea launmomentdat este de a încerca lucruri noi și de a ne deschide față de muzica electronică. 
Se pune în discuție cumva ca, la un moment dat, launmomentdat să se mute din parc? Adică, aveți în plan și alte locații?

 

Delia Popa: Petrecerile launmomentdat au fost gândite pentru diferite locații neconvenționale din Timișoara. Am pornit dintr-un atelier de la depozitul Pencoop spre Casa Artelor, Bastion, hala Fructus, fabrica Pasmatex, iar în 2016, am ajuns în parcul Botanic.

Cu timpul, launmomentdat va ajunge peste tot.

(c) C.C. Athabasca

Cum arată succesul în spatele unui festival atât de tânăr și care, surprinzător, nu este pe baza de bilet plătit?

 

Delia: Noi privim succesul în funcție de feedback-ul primit de la public și colaboratori. Suntem foarte mulțumiți dacă aceștia se simt bine la noi. Până acum, ne-am înțeles foarte bine cu toți.

 

Știm că există multe festivaluri de nișă, care se adresează unui anumit gen de public. Se poate vorbi despre acest lucru și în cazul de față?

 

Delia: Da, se poate vorbi despre o nișă. Festivalul promovează exclusiv muzica electronică împreună cu arta și tehnologia. Fiind vorba de un eveniment pe timpul zilei, publicul este mai extins. Ne așteptăm să vină tineri (elevi și studenți), dar și familii cu copii. Pasiunea pentru muzică se poate descoperi la orice vârstă.

(c) C.C. Athabasca

Este pasiunea suficientă în vederea realizării unui festival sau sprijinul material are un rol mult mai important și hotărâtor?


Delia: Cea mai importantă este pasiunea. Fără ea, nu poți să crești calitatea evenimentului tău. Trebuie să-i convingi pe cei din jur, să creadă în produsul tău. Contează și sprijinul material pentru că stabilește dimensiunea evenimentului, dar ideea este că poți face lucruri faine și cu bani puțini.

 

Festivalurile de vară au devenit la noi o adevărată industrie, iar ca orice industrie țin să atragă omul cu orice preț pentru a-și continua dezvoltarea? Cu ce este diferit launmomentdat față de acele festivaluri într-atât încât să-și formeze propriul public și să atragă constant curioși?

 


Andrei: launmomentdat în parc se diferențiază prin faptul că promovează muzica electronică pe timpul zilei. Festivalul este de fapt o întâlnire în parc cu prietenii, unde am pregătit o serie de activități pentru iubitorii de muzică, artă, teatru, dans și film. Vrem să punem în valoare comunitatea artistică locală și să atragem public prin experimente culturale.

Ne place să aducem artiști și trupe noi, care nu au mai cântat în Timișoara, precum și alte abordări ale muzicii electronice, care sunt mai puțin promovate la noi în țară, cum ar fi ambiental, uk garrage, space. Festivalul reprezintă un cadou pentru comunitate. Nu avem bilete, nici VIP, nici backstage. Toți avem acces la aceleași scene, activități sau artiști.

 Cel mai frumos lucru care vi s-a întâmplat de când vă ocupați de launmomentdat?

 

Delia: Cred că aș putea spune că oamenii sunt cel mai frumos lucru. Ne-am făcut o grămadă de prieteni prin intermediul festivalului. Prieteni – voluntari, pe care putem conta atunci când avem nevoie, care ne dau energie chiar și în momentul în care simțim că lucrurile nu mai au nici un sens.

 

În genere, omu’ identifică în ideea de festival numai așa, o serie de concerte, cu niște genuri asemănătoare în principiu și deci, muzici. Încearcă cumva launmomentdat să schimbe ideea asta? Fiindcă, din afară, așa se vede.

 

Andrei: Conceptul launmomentdat a pornit din nevoia de a oferi scenei locale experiențe audio-vizuale de înaltă calitate. Am combinat muzica cu arta și tehnologia, construind decoruri interactive, iar aici putem da ca exemple instalațiile de nori, televizioare, cubitainere sau proiecții pe sculpturi.

 

Ne puteți dezvălui una dintre surprizele pe care le-ați pregătit celor care vor veni în parc și de data asta?


Andrei: O surpriză din acest an reprezintă extinderea festivalului pe timp de noapte. Am planificat o serie de afterparty-uri în Aethernativ, Cuib d’Arte și Undertheivy

Festivalul se va desfășura în perioada 9-11 Iunie în Parcul Botanic din Timișoara
Cultartes este partener media (c) launmomentdat în parc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *