Ingrid, The Girl with The Demon Voice

Numele ei este Ingrid și este din Iași. În urmă cu câteva luni am dat din greșeală peste un videoclip în care apărea o tipă la vreo 18 ani, în fața webcam-ului, și care începea să se prezinte într-o manieră destul de lejeră: „A new vocal cover, Bloodsoaked, Consumed the Flesh and uhmm, No God! I want to thank Peter, for sending me the song with no vocals. I wouldn’t be able to do this without him. So yeah, let’s go!”. După care, desigur, începe să cânte. Se aud mai întâi tobele, electrica… Și eu eram ceva de genul „OK, sună bine! Oh, rockeriță! Hmm, un cover rock!”. Dar în loc de-o voce a la Sharon den Adel sau Tarja, am fost acaparat de vocea asta incredibilă de drac. Cine-ar fi crezut că o fată cu fețișoara asta nevinovată poate să îl facă Glen Benton să pice în genunchi cu lacrimi de fericire în ochi!?

Ulterior, am văzut că eram prieteni și pe Facebook, dar a durat ceva timp până să fac legătura cu clipul respectiv. I-am urmărit apoi toate clipurile și verdictul meu personal, pe care l-am dat automat în minte a fost „oh, but she’s gooood!

Înainte să dați înapoi speriați, ar trebui să știți (cei care nu știția asta deja!) că nu-i o chestie atât de neobișnuită în rândul soliștilor rock să scoată sunetele alea. E o treabă numită growl („răcnet, mârâit”) sau death growl și se regăsește de regulă la genurile de muzică death metal sau heavy metal. Se obține cu greu, printr-o tehnică ce implică atât diafragma, cât și o presiune mai mare de aer în gât, și uneori duce la modificarea vocii sau, în cazuri nefericite, la distrugerea iremediabilă a corzilor vocale. Fără să fac pe misoginul, e adevărat că nu multe femei pot face asta (deși, dacă stau bine să mă gândesc, am fost în urmă cu ceva timp la un concert Infected Rain, unde am auzit pentru prima dată o solistă producând sunetele alea live). Și tocmai de aceea poate fi considerat un talent veritabil. 

În orice caz, cei care apreciază genul ăsta de muzică pot vedea mai multe cover-uri pe canalul de YouTube al lui Ingrid, pe (*death growl voice required*) CARRREEEEEÂÂ-L! RECOMAAAAAÂÂND!

Foto via Luminița t. Photography /Ingrid’s Facebook Page

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

4 Replies to “Ingrid, The Girl with The Demon Voice”

  1. esti tare…” E o treabă numită growl („răcnet, mârâit”) sau death growl și se regăsește de regulă la genurile de muzică death metal sau heavy metal”.

    Daca nu ai treaba cu genurile muzicale mai bine nu te baga… poti sa cazi de fraier / fraiera. In heavy metal NU exista growl.

  2. Nu imi place tipa asta deloc.Ideea este ca acum ceva ani ea nici macar nu vroia sa auda de metal si acum se trezeste sa maraie pe un canal de youtube.Nu zic ca ea face lucrul asta prost,dar nu imi place aroganta ei si nici faptul ca este plina de ea.In orice domeniu nasul pe sus da foarte prost,iar eu o consider asa in termen popular spus “fudula”.Iar tu asta care ai scris articolul vezi ca heavy metal nu are growl si probabil ca o consideri buna din alte motive,masculine ca sa spunem asa :)…Mai exact „oh, but she’s gooood!” incerca sa nu pari obsedat cand scrii despre o femeie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *