“Her” is a Movie with Artificial Feelings

Întotdeauna am fost captivată de conceptul de “transhumanism” și de întrebări precum “Ce te face om? De unde începi să nu mai fii considerat om?”… Încă nu mi-am dat răspunsuri definitive, dar am cochetat cu ideea că atât timp cât îți menții conștiența, poți fi încă uman.

Filmul “Her”, sub regia lui Spike Jonze, cotat cu 8.5/10 pe IMDb, atrage atenția asupra acestui concept, dar pune în evidență și  fragilitatea noastră în fața emoțiilor și a iraționalului, sub forma unei povești de dragoste mai inedită, între un bărbat de vârstă medie și un sistem de operare bazat pe inteligență artificială (Samantha OS).

Ce m-a fascinat din acest film a fost mai ales faptul că “umanizarea” calculatoarelor e prezentată într-o formă destul de obiectivă, arătând și părțile rele ale imitației cascadei hormonale în sistem binar, făcând OS-ul să se comporte chiar ridicol în unele momente. Avantajul ar fi că în lumea IT ai întotdeauna opțiunile “format” și “reinstall”. Cu oamenii e mai greu s-o iei de la zero.

Amy: It’s how we spend a third of our lives asleep, and maybe that’s the time when we feel the most free.

Un lungmetraj care apasă și pe butoanele “idealizare a partenerului”, “virtualizare a tuturor aspectelor vieții”, “refugiul de la realitate” de mult căutat de mai toți “bacovienii”, “monogamie versus poliamorie”, “posesivitate” și “control freak”. Este o ridiculizare absolut reușită a “problemelor copleșitoare” din viața de cuplu, fie acesta format chiar din entități ce nu posedă un corp fizic propriu.

Samantha: Is that weird? You think I’m weird?

Theodore: Kind of.

Samantha: Why?

Theodore: Well, you seem like a person but you’re just a voice in a computer.

Samantha: I can understand how the limited perspective of an unartificial mind might perceive it that way. You’ll get used to it.

[Theodore laughs]

Samantha: Was that funny?

Theodore: Yeah.

Samantha: Oh good, I’m funny!

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *