Goldoni’s “Mistress of the Inn”

„Hangița” dramaturgului italian Carlo Goldoni numai hangiță nu e. Deci, dacă v-ați format în minte o lume sadoveniană ca cea din Hanu-Ancuței și ați spus că nu are rost să vedeți piesa, atunci faceți o greșeală. Comedia „Hangița” (it. „La Locandiera”, en. „The Mistress of the Inn”) a fost publicată în 1753, și la vremea respectivă a făcut mare vâlvă. Goldoni a fost un fel de Moliere al italienilor, iar piesa în sine a fost asemănată de către Frederick Davies cu „Mult zgmot pentru nimic” (en. „Much Ado about Nothing”) a lui Shakespeare. 

Spectacolul Hangița, în regia lui Andrei Ciobanu va avea premiera vineri, 11 aprilie, de la ora 19:00, la Ateneul Tătărași. Din distribuție fac parte Simona Simionesei, Mădălina Munteanu, Dragos Stan-Fabrizio, Tomiță Moraru Gheorghe Șfaițer și Cătălin Cucu. Organizatorii promit pe pagina evenimentului că spectacolul va fi unul inedit, neconvențional, în special prin naturalețea cu care vor fi interpretate scenele. „Rețeta pentru o „Hangița” savurată de toată lumea este următoarea: se iau doi nobili meschini, fals îndrăgostiți de o tinerică frumoasă și se amestecă alături de un cavaler țanțoș și orgolios, aparent sigur pe el, la felul întâi. Mai apoi se adaugă o hangiță oacheșă și inteligentă, dar șireată și prefăcută împreună cu o actriță descurcăreață și dispusă la orice fel de compromis pentru a-și atinge scopurile pentru felul doi. Peste toate acestea se presară un valet sincer, dar sărac cu duhul împreună cu câteva picanterii specifice comediilor lui Goldoni. Iar la desert… publicul”.

Cu alte cuvinte, știți ce-o să faceți vinerea aceasta, sau duminică, de la aceeași oră, când va avea loc premiera 2. Detalii găsiți pe pagina evenimentului.

Un fragment dintr-o interpretare modernă a comediei o puteți vedea mai jos.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=FRhteLZbcZU]

Foto via Adrian Cuba

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *