Found Art, sau cum să faci din rahat bici!

x

Probabil că sunteți printre cei care citiți rândurile astea, pasionați de artă care știu ce e aia found art. Dacă așa stă treaba, închideți pagina; sau puteți să citiți din masochism și opinia Cultartes față de acest subiect.

Found Art, în traducere Artă Găsită, este exact ceea ce sugerează și denumirea acestui tip de exprimare artistică. Mai exact arta creată cu ajutorul unor obiecte obișnuite, de regulă puse în contexte total sau parțial neașteptate. Found Art funcționează în opinia mea ca un fel de epitet în cazul poeziei. Se ia pur și simplu să zicem – o mătură, se înfinge cu curu-n sus într-o budă și imaginându-ți o vază cu flori îi pui titlul de Natură Moartă. Desigur, exagerarea e făcută să ilustreze mai bine ideea Found Art.

În realitatea, și asta e o artă respectabilă. Exprimă spirit dezinvolt, libertate, ieșirea de sub controlul sau limitarea simțului artistic. Cum arta e totul și în tot e artă, putem găsi artă în orice obiect.

Primii care au văzut asta au fost suprarealiștii și avangardiștii secolului al XX-lea, iar primul astfel de artefact este binecunoscutul pișoar al lui Duchamp, transformat în așa-numita „Fântână”.

Dacă mă întrebați pe mine, „Fântâna” lui Duchamp e o aluzie bine punctată. În pișoar ne pișăm. Revărsăm acolo pișatul, nu? Pișatul ar putea semnifica o idee negativă, toxinele pe care le revărsăm în interiorul respectivului vas. Ei bine, Duchamp răstoară vasul și la propriu și la figurat și-l preschimbă în fântână, simbolul vitalității, din care extragem apa, o idee pozitivă.

În orice caz, Found-Art explorează realitatea dându-i însușiri artistice, sau conturându-i-le, în cele mai multe cazuri.

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

One Reply to “Found Art, sau cum să faci din rahat bici!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *