(Foto) Despre o expoziție cu nuanțe filocalice: B I N O M

Despre BINOM am mai vorbit deja și știm că și-a deschis ușile cu doar câteva zile în urmă, într-una din sălile expoziționale ale Palatului Parlamentului. Ce se întâmplă oare aici? Incerc din nou, să vă descriu puțin.

Galeria este rezultatul primei expoziții de fapt, de la ARCUB Gabroveni și care reunește lucrările celor doi artiști, Andrei Bălan (sculptură) și Andrei Musat (frescă) cumva firesc. Intrarea este liberă ca pasărea cerului, iar programul de vizitare îl găsiți pe site-ul aici. Lucrările vor fi expuse publicului timp de două săptămâni, până la data de 24, luna aceasta.

In sala de expoziții Constantin Brâncuși, care este chiar în centru, se află și expoziția BINOM. Intr-o atmosferă ambientală care parcă te pierde într-o anume tăcere, de-a lungul sălii, vei vedea expuse lucrări care prezintă o imagine complexă a unui cadru ingrat printr-o instalație mută.

Expoziția cuprinde două părți, după parerea mea. Prima parte este formată din colaje formale și ideatice ce duc la un caracter absent care recrează cadrul pentru binomul replică și anti replică: Imi place aici! respectiv Nu-mi place aici! Plăcerea fiind anti-cunoaștere, subiectul plăcerii fiind doar consumat, fără a i se accesa identitatea. Iar a doua parte recompune Fenomenul Pitești care surprinde o simetrie închisă a întregului proiect, ce forțează întrebări incomode și împinge pereții unei săli în negru.

Cu alte cuvinte, BINOM este nelacrimogen și lipsit de melancolie, care subliniază reducționismul plăcerii și invită la continua interogare a istoriei recente, bruscând amnezia.

fotografii, text și video: Andreea Sănduleasa

The following two tabs change content below.
Still can't tell exactly my origins because of my Chinese eyes. Hate fish roe. From the bottom of my heart.

One Reply to “(Foto) Despre o expoziție cu nuanțe filocalice: B I N O M”

  1. expozitia este impresionanta, sculpturile sunt foarte bine realizate tehnic, dau dovada talentului iesit din comun dar mai mult ca sigur este o munca de o rara seriozitate pentru un sculptor tinar,iar ideea unui tandem sculptura si fresca al secco cu rememorarea fenomenului PITESTI este salutara.Plus prestatia muzicala deosebit de evocatoare.Ideea celor doua paturi de fier de la Jilava si a telefonului starneste fiori de groaza pentru cei ce chiar au trait perioada paukerista si cea securista, fie si nefiind incriminati ci doar supravegheati atent in calitate de…intelectuali. Felicitari artistilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *