Epopeea Speciei Umane: Human Lineage Project

945995_457028997750423_1204658091_n

Auzisem de ceva vreme despre Proiectul Descendenței Omului, dar până acum câteva zile nu știam exact ce presupune. Între timp am aflat, și nu m-am putut stăpâni în a spune și altora despre ce este vorba! Aș spune că așa ar cam trebui să arate un proiect științific cu adevărat inedit. Un proiect în care se vede că a fost investită pasiune și care ar fi păcat să nu se realizeze.

Cine este omul din spatele proiectului?

Proiectul cultural-științific aparține lui Eduard Olaru, absolvent al Facultății de Arte Plastice și Design și al Școlii Masterale de Arte din cadrul Universității „George Enescu” Iași. Pasiunile sale în domenii diverse (artă, istorie și preistorie, arheologie, antropologie, paleontologie, anatomie și biologie) și interesul pentru originea și evoluția omului au constituit principalul motiv pentru care timp de mai bine de 3 ani a lucrat la dezvoltarea proiectului Descendenței Omului. Cu ajutorul câtorva profesori interesați, Eduard Olaru a reușit să organizeze câteva serii de expoziții pe această temă la mai multe muzee din țară („Grigora Antipa” – București, „Ion Borcea”, Bacău).

Ce presupune proiectul Descendenței Omului

Proiectul este mai ambițios decât orice alt proiect cultural-științific din Iași de la acest moment. Expoziția cu profil științific pe care tânărul vrea să o realizeze va cuprinde materiale lucrate în mare parte chiar de el pe baza expertizei acumulate în domeniul artelor plastice și consultând informațiile din domeniul antropologic. Exponatele vor fi reconstituiri faciale ale strămoșilor noștri preistorici, replici fidele după fosile (cranii) autentice sau mulaje după unelte. Eduard se va ocupa chiar și de amenajarea interioară a expoziției.

Micul muzeu circular pe care dorește inițiatorul proiectului să-l pună pe picioare, va cuprinde vitrine luminate, panouri semi-transparente, hărți și informații accesibile, și chiar un grup statuar de hominide. Inedit este și modul în care pereții respectivei săli vor imita stâncile cu picturi rupestre din preistorie.

Mai jos aveți două clipuri unde veți afla mai detaliat despre ce presupune proiectul și despre cum puteți chiar voi să ajutați la dezvoltarea acestuia.

English Version

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=U2Zob1alCow&w=420&h=315]

Versiunea în Română

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mW25Jd4IYsQ&w=420&h=315]

 

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *