Kubrick’s “A Clockwork Orange” inspired Photoshoot

It’s funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.” – Alex DeLarge

We’re talking about a photo project inspired by „A Clockwork Orange” (1971) movie, directed by Stanley Kubrick. This film it’s nothing but a precious stone between Kubrick’s filmography , aswell as an all times cinematographic masterpiece. Based on the Anthony Burgess’ homonymic novel published a decade before, the movie represents a tribute to anarchy, a metaphor for exaggerate violence and the society that experience it, as well as the control the authority weild upon society in order to install the “reform”.

Inițiativa sesiunii fotografice a aparținut ProfessArt, o școală de teatru din Iași fondată în urmă cu 8 ani de către actrița Luiza Cupceac. Aceasta a precizat, referindu-se la tinerii care apar în imagini: „Băieţii care au participat la şedinţa foto sunt din Tîrgu Neamţ, iar fata e din Iaşi!”. Fotografiile au fost realizate în mare parte de către Valentin Gâtlan, un tânăr foto-jurnalist din Iași, iar restul celorlalte revin Roxanei Contu, o pasionată de fotografie cu înclinații către dark & conceptual.

Valentin: „Roxana a fost în trupă și a rămas în relații bune cu cei de acolo. Cu ea colaborez de mai demult. E fostă colegă de liceu și am făcut amândoi fotografiile. Cei din trupa de teatru ProfessArt au venit în Iași să facem câteva poze în stilul filmului. Ei cu ideea, iar eu am analizat câteva secvențe.

Roxana: „În urmă cu câțiva ani am urmat și eu cursurile de actorie ale acestei școli pentru că visam să ajung o actriță foarte bună, doar că pe parcurs mi-am dat seama că am o pasiune mai mare și anume fotografia, așa că am încercat să îmi urmez pasiunea (the big one!) și să rămân cumva și în lumea teatrului.

Intre cruzimea batausului si gratia feminina

Și practic așa s-ar părea că a luat formă sesiunea fotografică inspirată de personajele filmului. The touch of the artist nu vine neapărat din ideea pe care nu cred să o mai fi abordat foartă multă lume (adică, nu sunt mulți cei care vor să fie în mintea lui Kubrick, nu?), ci mai degrabă din modul în care printre cei patru rebeli își mai face apariția și o tânără mascată, care deși pare dintr-un cu totul alt photo shoot, se potrivește perfect în mijlocul lor. Datorită ei, secvențele reci și influențate de atmosfera distopică specifică temei filmului, încep să capete o poezie aparte. O poezie care transmite în egală măsură cruzime, resemnare și exaltare.

Ședintele foto realizate cu ei se desfășoară și în prezența doamnei profesoare Luiza Cupceac, pentru că ea mai vine cu multe idei bune de fotografiat, costume (făcute de ea); noi două avem cam aceleași gusturi și idei!”, spune Roxana.

Trebuie precizat că în timp ce Valentin vine cu prezentarea ostentativă a bătăușilor puși pe fapte rele și a fetei-mascate la un pas de primejdie, Roxana o aruncă pe aceasta în mijlocul lupilor, așteptând să fie „devorată”, apoi o fotografiază punând accent pe mască/chipul inexpresiv care-ar părea că ascunde traumele, lăsând bătăușii undeva în fundal, ca pe un pericol latent.

VEZI GALERIE FOTO

Roxana mai spune: „Eu m-am axat mai mult pe modelul feminin pentru că mă atrag în special expresivitatea și grația feminină. Și, sinceră să fiu, toate modelele pe care le-am fotografiat reușesc să transmită câte puțin din ceea ce sunt eu. Valentin a urmat Facultatea de Jurnalism și cred că surprinde mai bine scene și oameni.”

Cinci personaje fluidizate într-o singură sesiune foto prin două perspective diferite. Cool enough, if you ask me!

Mai multe imagini găsiți pe  Roxana C. Photography & Valentin M. Photography

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *