[:ro]

Indian Fall este un nume cu o oarece rezonanță pentru ceea ce înseamnă metal prin locurile astea. Ne-au obișnuit deja cu apariții surprinzătoare, adică, atunci când crezi că nu mai mișcă nimic, ei bine, tocmai atunci mișcă mai cu stil, asemeni unui șahist experimentat ce gândește mișcarea potrivită mai multă vreme.

“Dincolo de timp”  este o piesă nouă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un sound mai aprig, mai grav, dar foarte atmosferic și cu trimiteri subtile către zonele progresive ale metalului. Apoi, și se vede cât se poate de limpede asta, s-a lucrat mai în detaliu la partea vizuală, unde, pe lângă un soi de povestioară cu vrăjitoare și ziceri necurate, se evidențiază calitatea imaginii. Peste toate astea, există o interpretare teatrală la care membrii trupei participă cu un tact scenic surprinzător, aș zice.

Aș vrea să revin totuși la piesă, care mă trimite cumva cu gândul prin black metalul atmosferic norvegian de pe la începuturile anilor 2000 să zicem, numai că notele calme dinspre sfârșitul piesei te readuce în universul românesc și implicit Indian Fall, unde, pe undeva, există o melancolie aparte. Nu știu cum și de unde, dar răsare un anume feeling în acele acorduri post-black/shoegaze și ce-or mai fi ele, care, înrudite cu vocea clean dau o altă dimensiune. O găselniță inspirată văd și-n întrepătrunderile astea vocale dintre incantațiile guturale și țipătul ascuțit, strident, ce duce usor spre Nattramn, dar numai ușor, atât cât să completeze “corul” ăsta întunecat.

Este de urmărit această nouă dimensiune pe care o încearcă muzica Indian Fall, cu un black metal ce se plimbă prin felurite vremi și-n diferite forme, doar că sub același grai. 

[:]