[:ro]

Untitled se vrea a fi o confesiune, mai mult decât o expoziție. E genul ăla de eveniment la care te duci să adulmeci întâmplări și amintiri care mai de care, iar la final pleci capul bulversat de imensitatea lor. Peisajul evenimentului pare unul simplist cu tente nostalgice:

 Tot ce facem se oprește exasperant la noi înșine. În noi. Și ce efort imens, doar pentru a rămîne aceiași! (text preluat din Untitled)

În limitele unei scurte prezentări, nu vom putea nici măcar schița multe din activitățile depuse de Gabi Stamate. Artist și scriitor, nu încape nicio îndoială că acesta ne-a destăinuit sincer frământările sufletului său. Tensiunea emoțională și bogăția sa de idei își pun înc-o dată amprenta în arta românească modernă, auzindu-se din îndepărtare ca un strigăt de disperare. E disperarea aia care te face să îți deschizi larg ochii și să surprinzi cele mai amețitoare momente.

Lupu Marius ne explică aici când l-a întâlnit și cum a reușit să-l ia în cadru.

„L-am cunoscut pe Gabi când l-am invitat să expună pentru Rare Gathering: Unusual Basement Exhibition. Mă uimise când l-am descoperit online, postând texte cutremurător de reale, care mă făceau să înnebunesc de curiozitate și nerăbdare, să-l descopăr pe de-a-ntregul. Fotografiile sale sunt foarte RAW, foarte puternice. De multe ori le privești și nu-ți dai seama cum a avut tupeu’ să se bage fix acolo cu camera, fix în momentul ăla. Sunt cadre pe care tu de multe ori le vezi pe strada, cu coada ochiului, de la depărtare.
El se bagă și le surprinde. Se bagă efectiv. Nu înțelegi cum reușește. E multă tehnică. E omul ăla pe care ți-l dorești să-ți fie maestru. Să te îndrume. Cunoaște multe, e de mult timp pe hartă.

Nu reușisem să înțeleg atunci clar cu ce se ocupă și care sunt activitățile lui de la început. Și acu’ încă mai descopăr interviuri cu el sau vreun clip. Am fost să-l vizităm la ultima lui expoziție, a fost o conexiune aparte, suntem ploieșteni toți. Spre final am tras câteva cadre cu el, n-am avut prea mult timp la dispoziție.”

Încă poți să îi mai vizitezi expoziția până pe la 8 aprilie. Detalii aici.

Găsește-l pe Gabi Stamate pe: Facebook | Vimeo

[:]
The following two tabs change content below.
Still can't tell exactly my origins because of my Chinese eyes. Hate fish roe. From the bottom of my heart.