[:ro]

Când citești titlul de la articolul ăsta zici că tre’ să fie vorba de ceva foarte complicat și legat de chestii spirituale și cumva extra-terestre. Eh, s-ar putea să ai pe undeva dreptate! Ce vrea să fie de fapt? Un curs de desen gratuit pe o durată de trei ore. Asta așa pe scurt. Pe lung, Dr. Eiichi Tosaki (Doctorat în Arte și Design la Monash University precum și în Filosofie la Universitatea Melbourne, Australia) te învață cum să-ți coordonezi ambele mâini pentru a desena compozitți asimetrice pe suprafață 2-D. Bimanual Coordination Drawing vă aduce în mediul incontrolabil-controlabil. Este un mod mai puțin convențional de a pătrunde întru dincolo-ul artei.

Vechiul reprezintă noul, ține numai de modul în care e privit. “Toate-s vechi și nouă toate”, spunea cândva un scriitor pe care nu-l prea mai băgăm în seamă. Ne străduim, parcă, să nu conștientizăm acest lucru simplu și-i dăm înainte cu credința că ceea ce consntruim acum și aici e Noul . Mda, să zicem!

Revenind, deși nu cred că am părăsit vreun moment subiectul, acest curs se vrea o încercare de depășire a condiției și normelor obișnuite. Un exercițiu atât de îndemânare fizică, cât și mentală. Este o provocare, care, împletită cu muzica devine o experiență spirituală unică. 

Dacă te-ai hotărât să mergi și să experimentezi pe propria piele și mai ales pe propria minte, să faci bine să-ți iei după tine două creioane, niște coli, cât mai mari, și un caiet pentru schițe.  

De final așa, o scurtă prezentare a omului din spatele acestei acțiuni. Dr. Eiichi Tosaki este un artist, istoric de artă și filozof. A dezvoltat Desenul de Coordonare Bimanuală (BCD) timp de 30 de ani și este profesor afiliat de Artă și Design la Universitatea Monash și la Centrul Național de Cercetare a Îmbătrânirii, Melbourne, Australia. A predat pe scară largă istoria artei, teoria artei, filosofia, religia, animația, cultura japoneză și arta practică. De asemenea, are multe publicații despre istoria artei, filosofia și cultura japoneză în Australia și SUA.

Am dezvoltat propria mea înțelegere a desenului bi-manual în contextul practicii în studio, lucrând inițial în tehnici convenționale peste 30 de ani. Scopul este de a genera o varietate de configurații sau modele în funcție de numărul de tușe / sunete, care sunt interpretate și analizate ca forme de structură ritmică. Este un desen pur, în sensul că este el însuși non-referențial, gestual, non-pictorial, non-semantic, reprezentând fluxul însuși, împotriva formei. Este ritm pur „Do Zen” sau meditație activă zen. – Eiichi Tosaki 

Toată tărășenia asta frumoasă se desfășoară sub egida DIGITAL:CANVAS, pe data de 13 Martie, începand cu ora 18, în studio-ul artouching din Timișoara.

Mai multe detalii găsiți pe pagina oficială a evenimentului.

CVLTartes este partener media al evenimentului.

[:]