bucharest photo week
[:en]

Între 11-17 septembrie 2017, va avea loc ediția a IV-a a Bucharest Photo Week, unul dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din capitală. Temele predominante ale #bpw2017 vor fi fotografia de stradă și cea documentară, iar locațiile evenimentelor vor fi multiple, precum în anii precedenți.

Gallery Cafe, susținută de ANAV (Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane) va fi casa festivalului Bucharest Photo Week, iar restul de evenimente se vor desfășura la: F64, Education Point și Studio Foto Ambrotipescu. În plus, sub umbrela festivalului cei care nu sunt din București se vor putea bucura de un eveniment în Craiova, organizat de Biblioteca Omnia împreună cu Fotoclubul Mircea Faria din Craiova.

Pe lângă expoziții și ateliere, Bucharest Photo Week înseamnă ocazia de a te întâlni cu unii dintre cei mai populari și talentați fotografi din România și din străinătate.

Hai să aflăm mai concret, însă, ce se va întâmpla la #bpw2017

Ziua 1 – Deschiderea oficială 11 septembrie 2017 – ora 19.

bucharest photo week
(c) Andrei Baciu

Luni la Gallery Cafe, va avea loc deschiderea oficială a Bucharest Photo Week, cu expoziția lui Andrei Baciu “Viața și întâmplările din jurul podului de la Blejoi” despre care chiar el ne-a spus câteva cuvinte:

” (…)la răstimpuri și din senin parcă, puseuri de timp fermecat inundă totul cu a lor lumină străluminie. Oameni și biciclete, păsări, câini și cai – bașca peștii din apă –, copii la joacă sau mergând la școală, adulți îndreptându-se spre serviciu pe lângă cantonul părăsit, pescari, bătrâni cu sarcini sau făcându-și de lucru, câte unul, câte doi, câte câți vrei, unii având chef de vorbă, alții nu, rar deranjați de fotograful care le dă târcoale, aceștia toți devin subit actori într-o piesă tainică în care nici măcar nu știu că joacă, însă o piesă nu mai puțin reală, pe care autorul acestor rânduri nu poate decât a se strădui să o consemneze cu ajutorul aparatului de la gât.”

În paralel, la Craiova vă va întâmpina, începând cu ora 18:30 expoziția “De pe peliculă în lumea digitală”, organizată de Biblioteca Omnia Craiova.

bucharest photo week
(c) Cristinel Trancă

Cu aparatul foto în mână, Cristinel Trancă a absolvit, în anul 1976, Școala de Artă „Cornetti”, la clasa profesorului Dima Burcă, cunoscut operator al Televiziunii Române. De numele său și de activitatea sa de fotograf documentarist se leagă cea importantă arhivă legată de arhitectură veche și mai nouă a Craiovei. Această arhivă reprezintă efortul a peste douăzeci și cinci de ani, timp în care a lucrat la Institutul de Proiectare Dolj. El a avut, de asemenea, o bună și îndelungă colaborare cu Muzeul de Artă din Craiova, în perioada 1980-1990, colecția sa fiind donată de către mama sa, Maria, muzeului.

Trancă a fost fascinat de Bănie, de lumea urbană, de praful străzii și de forfota oamenilor pe care i-a fotografiat mărșăluind în grupuri pe trotuare, cu sacoșe în mână, cărora le-a urmărit cele mai intime priviri și mișcari din spațiul public al timpului.

Ziua 2 – 12 septembrie 2017

bucharest photo week
(c) Eli Driu

Următoare zi de festival va începe în forța cu expoziția de o zi a lui Eli Driu “Un salt în viitorul fotografiei” care va avea loc la Gallery Cafe, începând cu ora 17:30.

Mulți dintre noi suntem curioși despre cum va evolua fotografia. Acestă curiozitate legată de viitorul fotografiei în contextul expansiunii tehnicii și granițelor lumii digitale o are și Eli Driu. Nu și-a găsit răspunsuri, dar e mereu curioasă să experimenteze noi tehnologii. A testat recent posibilitatea includerii fotografiei în realitatea augmentată. A folosit în acest scop o platformă pusă la dispoziție de Artivive, o aplicație de AR. Așa i-a venit ideea să facă o expoziție de fotografie în care modul de prezentare a imaginilor este un mixt între clasic și ultramodern, între print și realitate augmentată, între o galerie fizică și una virtuală, dar în care importanța fotografiei rămâne la fel mare indiferent de modul ei de prezentare.

Tot în aceeași zi, tot la Gallery, de la ora 18:30, Popescu Mario-Cezar și Cristian Crisbășan, vor discuta despre “Fenomenul Costică Ascinte” .

bucharest photo week

La început a fost fotograful Costică Acsinte. Apoi au rămas fotografiile lui, decoperite, indexate, arhivate, conservate, digitizate și publicate în 2 albume de fotograful Popescu Mario-Cezar. Povestea fotografică a Colecției Costică Acsinte s-a “viralizat” masiv pe Internet.

De la ora 19:00 la Education Point veți putea vedea expoziția Victor Boldâr – “Impresii. Henri Cartier-Bresson în Oltenia”.

bucharest photo week

Victor Boldâr – E.FIAP (18 martie 1935, Tighina – 30 noiembrie 2014, Craiova) La vârsta de 75 de ani, pe 7 mai 2010, a oferit publicului, dupa 35 de ani de la captarea imaginilor pe peliculă, cadre inedite cu Martine Franck si Cartier-Bresson. Victor Boldir nu dădea interviuri. Din 1963 a locuit împreună cu familia în acelasi apartament de la ultimul etaj al unui bloc din Craiova. Aici, într-un laborator improvizat, a developat mii de filme, diapozitive sau fotografii.

Tot de la 19, căci va fi abia a doua zi de festival și v-am pregătit multe surprize, la F64, va avea loc bine cunoscuta “Marțea Foto, live” alături de Andrei Baciu și Cristian Bassa, despre metafora în fotografie.

bucharest photo week

Discuțiile de marți se vor învârti în jurul următoarelor subiecte:

  • Ce înseamnă metafora în fotografie?
  • Este nevoie ca o fotografie să fie mai mult decât simpla redare a semnificațiilor evidente prezente vizual?
  • Fotografii metaforice versus fotografii evidente
  • Poate fi o metaforă dăunătoare fotografiei?
  • Obiectul, ca metaforă în fotografie
  • Fotografia în sine – idee, concept – ca metaforă
  • Legatura între metaforă și simbol
  • Metaforă și dulcegării în fotografie
  • Metafora în fotojurnalism

Ziua 3 – 13 septembrie 2017

bucharest photo week
(c) David Gaberle

Ziua cu numărul III va fi începe la Gallery, ora ora 19:00 cu expoziția “Metropolight” semnată de David Gaberle, din cehia.

David s-a apucat de fotografie în 2012, când încă locuia în Praga. Un an mai târziu s-a mutat în Londra, unde a participat la workshopurile fotografilor de la Magnum, Gueorgui Pinkhassov și Harry Gruyaert. Astfel a luat decizia de a călători 8 luni pentru a lucra la un proiect personal care viza marile orașe din lume. Proiectul foto se numește „Metropolight” și s-a finalizat într-un album în primăvara anului 2017, cu ajutorul unei campanii crowdfunding.

Multe reviste și ziare internaționale precum: The British Journal of Photography sau The Guardian au scris despre album, iar David Campany a denumit-o „una dintre cele mai bune cărți de acest tip”.

David Gaberle este și ambasador Fujifilm, iar fotografiile sale au fost expuse în mai multe țări: Japonia, Marea Britanie, Belgia, Republica Cehă și Polonia, în cadrul evenimentelor de grup. Prima sa expoziție individuală va avea loc în Praga, în ianuarie 2018.

Tot pe 13 septembrie îmcepând cu ora 19:00 la Education Point vom vernisa un alt străin și anume, Jan Bernhardtz cu proiectul “Sweden. 1970”.

bucharest photo week

Jan Bernhardtz revine în București, de data aceasta cu o expoziție de fotografie. Pe Jan l-ați putut cunoaște în premieră în România în cadrul evenimentului F64 Storytelling găzduit de F64 și moderat de Cristian Bassa. O experiență care a încântat publicul prezent în sală și a dus la includrerea acestei expoziții în cadrul Bucharest Photo Week.

Fotografiile pe film realizate de Jan prezintă într-o manieră documentară oameni din Suedia anilor 1970, în diverse ipostaze și locuri, concentrându-și atenția pe un cuplu cu pălării ciudate, de care fotograful s-a atașat și pe care I-a imortalizat cu mare bucurie.

La F64, tot miercuri grupul On Spot va vernisa “StreetLine” în sala expozițională F64. 41 de expozanți din 13 țări.

bucharest photo week
(c) Achim Katzberg

Compoziția combină în general atât veleități artistice cât și studii matematice, iar tematica expoziției de față este aceea a geometriilor, fiind incluse fotografii ale căror compoziții se bazează pe linii conducătoare, diagonale, triunghiuri, cercuri și alte forme geometrice, nelimitându-se însă la prezentarea acestora, ci prezentând anumite stări, momente și povești care meritau a fi păstrate în timp.

Iar în paralel, la parter, în Cafeneaua F64, va avea loc #primaexpoziție a @celulafoto.

bucharest photo week
(c) Mihai Ciama

@celulafoto nu are o politică de restrictie pe o zonă a fotografiei, ci se publică fotografi din diverse ramuri ale imaginii: peisaj, fotografie de stradă, documentar, fotojurnalism, fotografie de eveniment. Criteriile de selecție sunt cele ce țin de estetică și etica fotografiei. Grupul este dedicat în excusivitate fotografilor români. Scopul este de a încuraja, diversifica și de a crea o comunitate fotografică.

Ziua 4 – 14 septembrie 2017

bucharest photo week

Va începe cu Atelierul de fotografie antică, de la Studio Foto Ambrotipescu la ora 19:00.

Participanții vor învăța despre istoria fotografiei și demonstrație live a procedeului fotografic inventat în 1851, Colodiu umed, pe plăci de sticlă și aluminiu. Tehnica, echipamentul, precum și chimicalele folosite vor fi intru totul autentice, exact ca cele folosite de pionierii fotografiei, acum 166 de ani.

În paralel, de la aceeași oră, la Gallery, Andreea Retinschi și Cristian Crisbășan vă învită la o discuție liberă pe tema “Personaj, nu model”.

bucharest photo week
(c) Andreea Retinschi

Tot de la 19:00, la Education Point, va avea loc “Ipostaze. Români în fotografia secolelor XIX și XX”.

Călina Bârzu și Cristina Irian ne vor povesti mai multe despre fotografierea în secolele trecute.

bucharest photo week

Evenimentul este dedicat prezentării unor portrete de români, în premieră, în ipostazele în care au fost ei surprinși de obiectivul fotografului de la sfârșitul sec. XIX până în anii 1940 ai sec. XX, prin diferite tehnici și spații de fotografiere specifice acestor perioade.

De la ora 20 însă, la Education Point, va avea loc și prezentarea arhivART.

bucharest photo week

Echipa arhivART, ce reunește membri din sase mari universități Universitatea București, Universitățile de Artă din Iași, București, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Babes Bolyai Cluj, SNSPA (dintre care primele trei implicate instituțional), în colaborare cu instituții specializate în educația culturală informală ca CNSAS, MTR, Arhiva „Costică Acsinte”, propune o nouă abordare a universităților românești, ca noduri racordate la rețeaua internațională a cercetării ce pot genera produse culturale competitive și pot pune în act o inedită strategie de promovare a artei și a cercetării artistice combinând metode formale, sistematice cu practici informale. Mai exact, strategia arhivART va mixa activitățile de promovare a artei contemporane românesti și de încurajare a debutului tinerilor, cu activități de educație artistică și atragere de noi audiențe. În acest sens, proiectul își propune să răspundă mai întâi unei nevoi reale a vieții culturale românești: promovarea și dezvoltarea arhivelor digitale în spațiul artelor vizuale.

Ziua 5 – 15 septembrie 2017 – Noaptea Albă a fotografiei

bucharest photo week

Vineri toate evenimentele găzduite de Bucharest Photo Week vor fi sub umbrela nopții albe a fotografiei.

bucharest photo week
(c) Irina Gache

ORA 19:00 Gallery Cafe – Expoziție – Privește dincolo de reflexie, Irina Gache și Alexandra Crisbășan. Autoarele proiectului te invită la un exercițiu mental și vizual de a abandona ceea ce-ți spune mintea (cu toate setările predefinite de societate) despre creație și a-ți lăsa sinele să le interpreteze după propria natură.

Pe pereții de la Gallery Cafe veți mai regăsi și Expoziție Andrei Baciu, la Bucharest Photo Week și Expoziția „Metropolight”, de David Gaberle (Cehia).

ORA 19:00 Education Point – Expozitie Simon Johansson – Across The Bridge

bucharest photo week
(c) Simon Johansson

Simon Johansson este un fotograf și jurnalist independent din Stockholm, Suedia, specializat în fotografie documentară. Seria de fotografii cu care va fi prezentată la Bucharest Photo Week s-a concretizat și într-un photobook, alături de alte fotografii din același proiect. Împreună completează tabloul vieții de zi cu zi de pe insula suedeză Öland.

ORA 19:00 – Studio Foto Ambrotipescu – Atelier de Fotografie Antică sesiunea cu numărul 2.

ORA 20:00 – Education Point – Expoziție Ken Taranto “The Settlements”

bucharest photo week
(c) Ken Taranto

După 30 de ani de locuit în New York, fotograful s-a mutat în Israel unde a început să documenteze locurile prin care se plimbă și multe altele, pe care le vei afla la prezentarea din cadrul vernisajului.

ORA 21 Gallery Cafe – sigur te-ai plimbat destul, așa că te chemăm la o petrecere dedicată pasionaților de fotografie. DJ-ul va fi Ivanna Ravac care ne învită să petrecem până-n zori! Doar e vineri, nu?

Ziua 6 – 16 septembrie 2017

bucharest photo week

După o zi de vineri plină, sâmbătă ne liniștim puțin și învățăm de la Ciprian Furtună despre Printing & Press, la un atelier interactiv, începând cu ora 13:00 la Gallery. Print și Pre-press – un atelier de tipărit bazat 100% pe practică (de la AZERO) și 0% pe teorie.

bucharest photo week
(c) Dragoș Radu Dumitrescu – BULB

Și pentru că printurile n-ar mai fi la fel fără o bună înțelegere a culorii, tot pe 16 septembrie, tot la Gallery, începând cu ora 18:30 Dragoș Dumitrescu va vorbi despre culoarea în fotografie, acompaniat la final de Svilen Nachev, care va face o scurtă introducere a grupului de fotografie BULB (București Urban – Liga fotografilor din Balcani) care se axează pe fotografia de expresie și cea de stradă.

bucharest photo week

Între timp la Studio foto Ambrotipescu, de la ora 16 va avea loc atelierul “Cocktail de secole într-o singură ambrotipie”.

OMNIA PHOTO, Studio Foto Ambrotipescu și Colecția Costică Acsinte vor prezenta tehnica de fotografiere din sec. XIX, aplicată portretului tău din sec. XXI, realizat împreună cu personaje și obiecte de decor din prima jumătate a sec. XX, din Colecția Costică Acsinte.

bucharest photo week

Și pentru că ne vom apropia cu pași repezi de închierea festivalului, de la ora 18:00 spectatorii și fotografii pot veni la PHOTO Garage Sale, la Gallery și vor putea apoi să se bucure de concertul Toutefois, începând cu ora 20:00.

Ziua 7 – Încheiere Bucharest Photo Week – 17 septembrie 2017

bucharest photo week

Ultima zi a festivalului va fi dedicată evenimentului “PHOTO Garage Sale” care va începe la ora 10:00.

Photo Garage Sale este un târg cu vânzare de printuri fotografice la dimensiuni mici, unde vizitatorii au șansa de a cunoaște autorii și de a-și achizitiona fotografiile favorite cu autograf. Acest eveniment va avea loc la închiderea festivalului Bucharest Photo Week.

Deschiderea târgului va avea loc sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 18:00 și va continua pe 17 septembrie, până seara.

Fă-ți cadou un print fotografic cu autograf de la un fotograf consacrat. Un print personalizat, pentru care n-ai nevoie de un întreg perete și de o ramă scumpă. Un print pe care-l poți lua ușor cu tine când te muți. Un print mic, la un preț mic (între 25 și 150RON), dar neprețuit. Un posibil cadou unicat pentru cineva drag.

bucharest photo week

De asemenea, în cadrul acestui eveniment, organizatorii încă pregătesc câteva surprize. Așa că urmăriți evenimentul. 🙂

Festivalul Bucharest Photo Week este organizat de Asociatia „Exposure”, în asociere cu ANAV (Asociatia Națională pentru Arte Vizuale Contemporane) și Asociația Omnia Photo.

Dacă ești pasionat de fotografie, te așteptăm cu drag alături de noi, între 11 și 17 septembrie. Save the date! Ne vedem acolo!

[:]
The following two tabs change content below.
Bucharest-based artist. Psychedelic photographer, brain-scratching writer / poetess and priestess of the macabre.