Concurs de Graffiti: Ars Urbana 2013

n

Astăzi, începând cu ora 12:30, Asociația C.O.N TOUR a dat startul celei de-a 3-a ediții Ars Urbana. Prima dintre cele 3 zile de festival al artei urbane a început în forță cu concursul de graffiti care s-a disputat între 10 artiști grafferi din toată țara (Iași, București, Bârlad, etc.), cu talente care mai de care, în ritm de dubstep și de hip-hop. Tema aleasă pentru concurs a fost Inima orașului.

Cu imagini extreme, sugestive (imaginați-vă un soi de gremlin mușcând dintr-o inimă, sigle futuristice underground, femei purtându-și inima în palme și chiar peisaje cu orașe în vremuri post-apocaliptice!), tinerii au înfruntat vântul potrivnic care le dărâma lucrările și canicula pentru a (re)aduce la viață street-art-ul. Oricum, pe parcursul celor 4 ore de concurs, participanții s-au întreținut cu energizante, așa că putem spune că nu au avut probleme în a face față încercărilor.

Spuneam că toată treaba a ținut cam 4 ore. Pare mult dacă te gândești la căldura care a fost și dacă stai pe margine uitându-te, însă procesul și desenarea durează dacă vrei să iasă ceva interesant și cât de cât plăcut vederii. Unul dintre participanți chiar a precizat la un moment-dat că pentru a reuși să realizeze desenul pe care și l-a propus, ar avea nevoie de aproximativ 2 zile. A fost interesant să vezi cum ia formă obiectele de artă graffiti, de la schițele abia deslușibile, până la retușurile finale. Ca profani în ai domeniului ni s-au părut interesante chiar și spray-urile în sine, dar asta nu mai contează.

În altă ordine de idei, atmosfera a fost întreținută de către trupa formată în mod ad-hoc de către puștanii cu skateboard-uri care s-au tot străduit să-și julească în van coatele. Desigur, putem aminti și de rătăcitul jongleur care și-a făcut simțită prezența!

Concursul s-a încheiat propriu-zis la ora 16:30, când pancartele au fost expuse pe jos pentru a fi admirate și fotografiate de către trecători. Cei trei câștigători ai concursului de graffiti Ars Urbana au fost următorii: Locul 1 – Seyr2efs, Locul 2 – Kmel și Locul 3 – Oksen. Un eveniment frumos, distractiv. Ar trebui organizate mai des.

Festivalul Ars Urbana se află la a 3-a ediție și se ocupă de promovarea activitatilor specifice artei urbane, evidențiindu-se prin caracterul sau inovator, fiind primul eveniment de gen din zonă care se axează pe acest nou curent artistic și poate unul dintre puținele de acest gen din țară. Cultartes este partener media al acestui eveniment.

 

 

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *