What’s with the blue cat that flies on Facebook?

Dacă ai pune la un loc cuvintele teatru, festival, independent și performance, nu te-ai gândi probabil la o pisică albastră cu țâțele ușor lăsate și cu o pereche de aripi în spate ca fiind imaginea respectivului festival. Și totuși iată că pisica asta a început deja să „lase urme”. Și deși până acum câteva zile nu știa nimeni de unde și cum a apărut, lumea (me included!) începe deja să își facă o idee despre evenimentul care urmează să se întâmple.

Este vorba despre Perform Iași, un festival de artă teatrală și performance (teatru independent) care va avea loc anul acesta începând de duminică (22 Iunie) și va dura 8 zile (până pe 29 Iunie). Având ca motto sintagma to fringe or not to fringe (un fel de remix à la Hamlet care îndeamnă la înlăturarea barierelor!) festivalul s-a născut peste noapte, probabil după ce câțiva actori și regizori se sictiriseră să performeze în sălile cu lume aleasă și au zis să iasă în stradă și prin crâșme ca să dea reprezentații avangardiste. Deduc asta din vorbele actorului Octavian Jighirgiu care spune că toată treaba are la bază „un brainstorming de-o noapte” și că prin acest festival se dorește cumva renunțarea la „orice constrângere”.

Florin Caracala, regizor și director artistic al Perform Iași zice chiar mai multe: „Perform Iași s-a construit plecând de la o atitudine fresh, de la o mapare a artei teatrale contemporane, de la dorința de a promova teatrul independent. Perform Iași scanează teatrul independent românesc și construiește o platformă în care artiștii se întâlnesc pentru a face schimb de idei, de concepte și, mai ales, pentru a se declara o forță în contextul cultural actual. Perform Iași susține tinerii artiști în a îndrăzni mai mult, în a spera la mai mult, în a crea mai mult. Perform Iași susține tot ce e diferit.”

Just, aș spune. Cu alte cuvinte, organizatorii vor să lase mână liberă artiștilor să se dezlănțuie cum vor și să facă potențialii spectatori să dea de gustul acestui mod de exprimare. Nonconformism. Obrăznicie creativă. A, și să nu uit: mâță albastră cu aripi, un concept cu care-a venit artistul Felix Aftene. Imaginea ar putea părea destul de bizară la prima vedere, dar a combinat cumva ideea că pisicile-s de neîmblânzit (de aici, lipsa constrângerii) și că aripile simbolizează libertatea (inclusiv cea de exprimare!). 

Primul performance va fi LSD Theatre Show, o producție Doctor’s Studio și Godot Cafe Teatru în regia lui Horia Suru.

w

Pentru detaliile privind orele și locațiile de desfășurare a reprezentațiilor aruncați un ochi pe Blogul Pisicii Albastre și pe pagina de Facebook a festivalului.

Concept foto: Felix Aftene / Remix foto: Cultartes

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *