“Bon Ton” is a Theatre Troupe which Combines Traditions and Modern Art

Am vrut să aflu care e situația generală în care se află trupele de teatru de tineret. Cunosc vreo câteva și chiar am prieteni care activează în cadrul unor astfel de trupe. Mai cunoscută probabil este Trupa Ludic, deja cu renume național și internațional. Îi știu, cel puțin din auzite și pe cei de la IDIOT, care se ocupă în special de improvizații. Și încă vreo două.

Recent însă am aflat de trupa de teatru BonTon, despre care nu auzisem mai nimic. Și am luat legătura cu membrii trupei pentru a afla de ce mai exact nu auzisem de ei. Așa că am stat puțin de vorbă acum vreo săptămână cu Alice Moisă, regizor al trupei de teatru BonTon.

Un nou proiect urmează a fi lansat curând

Trupa este una relativ nouă și adună la un loc tineri de la mai multe licee ieșene. În câteva zile va avea loc o premieră în cadrul căreia vor pune în scenă piesa „Auto” a lui Ernesto Caballero.

Alice mi-a povestit că „BonTon este o trupa de teatru independent, daca pot spune așa, pentru că nu depindem de nici un liceu. Cei 4 liceeni pe care îi avem acum în trupă sunt de la mai multe licee din Iași, respectiv Colegiul Național, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Emil Racoviță”. În prezent lucrăm la noul nostru proiect, piesa „Auto” de Ernesto Caballero. Premiera va fi în aproximativ 2 săptămâni, dar încă nu știm unde vom juca și rămâne să ne ocupam și de acest aspect în scurt timp!

Probabil te vei intreba de ce sunt așa puțini liceeni în trupa noastră. Înca de anul trecut, ne-a fost foarte greu să strângem tineri talentați, pasionați de teatru și serioși pentru un astfel de proiect, mai ales că nu aparținem unui liceu și pentru că suntem o echipa nouă, încă nedescoperită de mulți”.

Maria, mezina trupei

Maria, mezina trupei

O trupă de teatru de familie, cu tradiție

Și mai puțini cunosc faptul că în trecut trupa de teatru BonTon era una de familie. Aceasta a fost fondată în 1999 de către Petru Ciubotaru, actor al Teatrului Național, care făcea și pe actorul și pe regizorul.

„Bon Ton a fost în trecut prima trupă de teatru de familie din România, fondată de actorul Teatrului Național, Petru Ciubotaru. În 2012, nepoatele sale (Sonia și Smaranda Teodoriu), pe atunci amândouă eleve, au preluat numele trupei familiei pentru a o duce mai departe și pentru a participa la Festivalul IdeoIdeis de la Alexandria. În 2012 ele au fost la festival cu spectacolul „Copiii la instanța Shakespeare”. Anul următor s-a mărit echipa, respectiv 7 liceeni și regizorul, adica eu. Un an plin de peripeții, a doua participare la Festivalul IdeoIdeis, iar spectacolul la care am lucrat a fost „Dresați și oameni?”, adaptare după „Dresoarea de fantome” a lui Băieșu”, mi-a explicat tânăra regizoare.

Vor să se orienteze către teatrul contemporan și profesionist

De la tradițional, cei 4 tineri vor să abordeze începând de acum teatrul contemporan, și își vor lărgi orizontul scenic, vrând să participe la mai multe festivaluri.

„Anul acesta mergem pe o echipa mai mică, formată din 4 actori, regizorul și asistentul de regie. Spectacolul creat acum este model de teatru contemporan, jucat pe situație și relație. De asemenea, nu avem în vizor numai festivalul de la Alexandria, ci mai multe festivaluri pentru liceeni din țară”. Au de asemenea planuri serioase de viitor. Alice explică faptul că „pe viitor ne vom extinde și vom fi și trupă de liceeni și trupă de teatru profesionist. Principalul nostru scop e să construim o familie cât mai mare și cât mai frumoasă”.

Scurt istoric al trupei

Smaranda și Sonia Teodoriu, cele două nepoate ale lui Petru Ciubotaru, au fondat actuala trupă Bon Ton și sunt în prezent coordonatoarele proiectului, Alice ocupându-se de partea artistică. În 2012, cu acordul mătușii lor (Ozana Costin), director al Teatrului de Familie Bon Ton, cele două au format trupa nouă de liceeni. Acestea au participat în 2012 la Festivaul Ideo Ideis cu spectacolul „Copiii la Instanța Shakespeare”, în regia lui Petru Ciubotaru. Spectacolul a cuprins un colaj de piese shakespeariene, iar trupa a obținut 3 premii (al festivalului, de interpretare în rol secundar feminin și Shtanga). Anul trecut, cele două au decis să crească numărul membrilor, găsind-o pe Alice, care s-a alăturat proiectului. Trupa a ajuns la 8 membri și în vară au dat spectacolul „Dresați și Oameni?”, de Ion Băieșu. În prezent trupa are 4 membri, plus regizor și asistent, și se pregătesc de premiera spectacolului „AUTO”, de Ernesto Caballero.

536030_443011209051274_246978903_n

Alice Moisă studiază în prezent Artele Spectacolului, respectiv Regia, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, unde e studentă în anul II. De asistența de regie se ocupă Sonia, studentă în anul I la Actorie. 

Aveți AICI pagina de Facebook a trupei, pentru a vedea cum evoluează.

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *