Caracal is a “City of God” in the latest Coca-Cola commercial

O reclamă de vreo 7 minute la Coca-Cola ca sponsor al Campionatului Mondial de Fotbal a devenit virală pe rețelele socializare. Și are și de ce. Pentru că nu e doar o reclamă, e un mini-documentar simpatic (după cum e numită reclama chiar de către realizatorii ei – Coca-Cola mini-doc made with the Romany gypsy community of Caracal Romania). Mini-documentarul ne prezintă pe scurt poveștile unor 3 tineri de etnie rromă (Maurizio, Bibicu, Alex) și a antrenorului acestora (Damian), din Caracal, care sunt uniți de pasiunea lor pentru fotbal și de visul de a ajunge departe. „Departe” traducându-se în momentul de față prin „Brazilia”, locul de desfășurare a Campionatului Mondial de Fotbal de anul acesta. Vis care le și devine realitate la finalul filmulețului.

Nu am putut să nu văd asemănarea dintre reclama celor de la Coca-Cola și filmul „Cidade de Deus” („City of God”), din 2002, probabil unul dintre filmele care m-au marcat cel mai mult. Asemănarea dintre poveștile tinerilor din Caracal cu cele ale băieților din Rio de Janeiro este izbitoare. În ambele situații sunt tot trei la număr, este scos în evidență traiul de subzistență, îi unește aceeași pasiune pentru fotbal și același vis de a deveni cândva cineva. Posibil ca cei de la Coca-Cola să fi făcut asocierea cu ușurință, având în vedere că Rio de Janeiro (locul de desfășurare a acțiunii din binecunoscutul film) e cel de-al doilea oraș ca mărime din Brazilia (țara gazdă a Campionatului Mondial de anul acesta).

City_of_God180710165403city_of_god_4

Mini-documentarul/reclama e învelită în ambalajul ăsta motivațional, cum că visele devin realitate pentru cei care merită cu adevărat. Și dă speranță și e bun de vizionat dimineața la cafea. Probabil că în ziua în care vezi clipul răsufli ușurat, inspiri aerul mai cu putere, soarele e mai călduros și parcă oamenii din autobuz nu mai sunt atât de nesimțiți. Dar e creat un pic superficial. Cu un pic de muzică smulsă parcă din filmul „Nebraska” în ton cu latura etnică, un pic de căruță și blocuri dărâmate, pentru ilustrarea sărăciei și a ciocnirii dintre civilizație și mediu rural și niște mișcări în slow-motion, pentru că, desigur, nimic nu e cu adevărat profund dacă nu se mișcă în slow-motion. 

Ca reclamă, clipul e fain și bine realizat. Ca mini-documentar, e simpatic, it gives you the chills, dar în ansamblu e superficial. Mai bine vedeți filmul lui Meirelles. Mai jos aveți link către videoclip.

wew

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *