Autorii români in arta contemporană autohtonă

images__cropped_09

De la o vreme mi se pare că se dă tot mai mult atenție restaurării moștenirii autorilor noștri în cultura românească. Ca o remomorare a originilor artei autohtone. Sătui de „mizerismul” occidental de duzină, de kitsch-ul care a tot năvălit în cultura noastră de peste tot de unde a putut, românii par să deschidă ochii și să vadă ce au avut până acum în jur și nu și-au dat seama. Ca într-o trezire din beție.

Noul val de artă autohtonă (pentru că este cu adevărat un nou val) începe cu alte cuvinte să se facă simțit. Timid, dar suficient de clar încât să dea speranță celor care au lâncezit până acum de teama ca nu cumva să recite un pasaj din Coșbuc și să fie considerat prea mainstream. Că e la modă să reciți din Bukowski (nu că ar fi rău; dar ați prins ideea!).

Nu trebuie să fii critic de artă sau intelectualul lui pește oceanic dintr-un fotoliu tapițat cu catifea, să îți dai seama că sunt lucruri care chiar se schimbă spre bine în cultura românească. Sunt lucruri care ne plac. Care ne arată că se poate și că procesul va continua încet și sigur spre o direcție bună.

Harry Potter vs. Ciresarii

Harry Potter vs. Ciresarii

În muzică luați ca exemplu single-ul celor de la Fine it`s Pink, o trupă ieșeană cu influențe indie, care au pus pe note Luceafărul marelui Mihai Eminescu. Nu e nevoie să-i amintesc pe cei de la Subcarpați, trupă de hip-hop care promovează folclorul românesc si se auto-intitulează „manifest cultural contemporan”. Puteți să-l mai lăsați pe E. A. Poe, că Eliade e la fel de gotic. Ia vedeți un pic filmul „Domnișoara Christina”, un thriller inspirat din nuvela omonimă a lui Mircea Eliade. Vă plac stencil-urile britanicului Banksy? Dar de graffiti reprezentând portretele marilor scriitori români ce spuneți? 

Și astea sunt doar câteva exemple (și multe le știu pentru că am dat nas în nas cu ele în orașul meu!). Ele sunt mult mai multe, ceea ce, logic, e imposibil să ne lase ignoranți. Putem fi cool și promovând cultura autohtonă. Putem fi cool și scuturând de praf vechile noastre valori și dându-le luciu nou, nu numai aducând jucării din alte părți, care-ți fură ochii.

Sursă foto: domnisoarachristina.ro

 

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

One Reply to “Autorii români in arta contemporană autohtonă”

  1. Exemplele cu “Harry Potter vs Cireșarii” și cu ecranizarea “Domnișoarei Christina” mi-au mers direct la inimă. Asta în situația în care am citit Cireșarii acum 10 ani iar Harry Potter abia anul ăsta și am citit multe texte de-ale lui Eliade dar nici unul de-al lui E.A. Poe (ce rușine!). Sunt de acord cu ce scrii aici. Nota 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *