Art needs no Authorization!

 

Cultartes Magazine, blog de cultură neconvențională din Iași, empatizează cu grupul Barbarossa Samba din București, și susține inițiativa Arta fără Autorizație pe care a demarat-o acesta. Barbarossa Samba Group este prima trupă românească de samba, a cărei misiune este aceea de a face oamenii fericiți prin intermediul spectacolelor stradale spontane pe care le organizează. Aceștia ies în fiecare weekend în Parcul Herăstrău și nu fac altceva decât să se manifeste în cel mai frumos mod cu putință: prin muzică și dans.

Problema e că la noi, for some reasons, pentru a face oamenii fericiți se cere autorizație, chiar dacă după lege „manifestațiile cultural-artistice nu au nevoie de autorizație”. La cel mai recent performance al bandului s-a ivit și Poliția capitalei, călare, care a încercat să oprească manifestarea artistică și cu intenția de a împărți amenzi în stânga și în dreapta.

1

Barbarossa Samba Group

Și de aici a pornit și inițiativa Artă fără Autorizație; de la justa întrebare pe care au ridicat-o membrii grupului : „De ce îți trebuie autorizație pentru a face oamenii fericiți?”. Pe pagina lor de Facebook apare și argumentul:

Întâmplarea aceasta ne-a determinat sã dezvoltăm ideea exprimării libere a oricărei forme de artă fără “a cere voie”. “Artă fără autorizație” este dorința pe care și-au exprimat-o oamenii atunci când au văzut că se întâmplă o nedreptate. Intervenția lor o considerăm o conștientizare a libertății despre care se tot vorbește, dar în fond pentru a o dobândi trebuie în primul rând să te exprimi.

Asta facem și credem că nimeni nu ne poate răpi asta. Suntem conștienți în ce țară trăim, ne cunoaștem legile, dar suntem pozitivi. Optimismul nostru este consecința fețelor pe care le întâlnim zi de zi pe stradă sau la metrou și este datoria noastră ca artiști să punem zâmbete pe fețele oamenilor și să îi dezmorțim din rutină, să-i trezim din somnul cotidian, să-i facem să-și deschidă inima pentru alte valori decât cele Fast Food. […]

Arta curge nestingherită pe venele stradale urbane și noi credem în ideea de a ne bucura de ea „fără a cere voie”, atât ca trecători cât și ca artiști stradali. 

Adevărul este, prieteni, că lupta asta pentru libera exprimare și manifestare cultural-artistică e ca cea a lui Don Quijote cu morile de vânt. Dar, la urma urmei, și morile de vânt pot fi dărâmate! Haideți să susținem arta fără autorizație!

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *