Alexandru Racu’s Portraits from Another World

Alexandru Racu este un tânăr pictor și fotograf din Iași, adept al suprarealismului, hiperrealismului și al culturii pop. O parte dintre subiectele inspirative și le găsește în muzică și cinematografie, iar restul și le sustrage dintr-un onirism frate cu nebunia. Portrele și autoportretele sale par să-și regăsească influențele într-o altă lume, o lume în care Marilyn Monroe și Marilyn Manson își dau în sfârșit întâlnire. În tablourile sale, figurile ascund în spatele culorilor și umbrelor forțe inimaginabile, care așteaptă parcă o singură ocazie de a exploda din spatele pânzei și a te împroșca în față.

„Am observat cum percepția mea asupra artei și a vieții s-a schimbat de-a lungul timpului, așa că-mi găsesc inspirația în lucrurile artificiale. Naturalul, ca subiect, a fost supra-exploatat; trăim într-o lume numită Pop (care-i și principalul element al picturilor mele. Cu toții avem idolii noștri, fie de la TV , din muzică sau artă), o lume unde suntem urmăriți sau, mai bine zis, menținem un mecanism cultural în care noi suntem cei care urmează ceva.” (Alexandru pe DeviantArt).

Personajele fotografiilor mimează expresii din cele mai diverse, nerezumându-se la trăirile și sentimentele de bază. Mustrare (de conștiință!), remușcare, sarcasm. Astea sunt numai câteva. Detaliile celor mai simple trăsături ale fețelor sunt redate cu acuratețea locurilor pe care le vizitează cu subconștientul un pacient lobotomizat. În cele din urmă, erotismul și senzualitatea câtorva dintre lucrări se regăsesc la granița dintre retro și clasic. Ca și cum Venus a lui Botticelli ar fi născut copilul lui Warhol. 

Mai multe lucrări poți vedea pe Blogul său personal. Foto via Facebook

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

0 Replies to “Alexandru Racu’s Portraits from Another World”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *