A Timelapse Project [Iași]

Paul Crăciun, un tânăr pasionat de filmmaking din Iași a realizat anul trecut un clip timelapse care a avut ca subiect orașul pe timp de noapte. Deși clipul a făcut ceva valuri la vremea lui, recent acesta a ajuns din nou în atenția userilor Facebook, ca și cum ar fi pentru prima dată. Iar clipul merită într-adevăr scoaterea de la naftalină. „2013 – Romania – Iasi – A timelapse project” durează 1 minut și jumătate, a fost realizat prin îmbinarea a 14.548 fotografii și a presupus 200 de ore de editare, pe parcursul a trei luni. Conform informațiilor de pe contul personal de Vimeo, întregul proiect a constat în aproximativ 100 de Gb de date. Imaginile surprind un Iași nocturn în toată splendoarea lui, cu mașini, lumini și clădiri, dar și cu nuanțe ale cerului în continuă transformare. Printre locurile unde s-au realizat fotografiile se numără Complexul Palas, Palatul Culturii, Râpa Galbenă și Casa Dosoftei.

Tehnica timelapse este un procedeu fotografic care presupune surprinderea mai multor secvențe de cadre la intervale stabilite pentru a înregistra schimbările care au loc într-un anumit loc, mai încet din punct de vedere temporal. Când cadrele sunt redate la viteza normală, acțiunea pare să se desfășoare mai rapid. E folosită de obicei în documentare sau chiar în advertising.

Clipul lui Paul Crăciun nu este singurul de acest gen care are în centru orașul Iași. Un clip asemănător, care a utilizat aceeași tehnică este și „Iasi Motion Timelapse”, publicat pe YouTube anul trecut și fiind lansat de către cei de la DigitalNewMedia.

Mai jos aveți clipul:

1

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *