Checkov’s “Marriage Proposal”

 

Am fost în weekend la premiera piesei „Cerere în căsătorie” a lui Cehov, în regia lui Radu Ghilaș, pe scena Ateneului Tătărași. O sală plină până la refuz, o oră de bună dispoziție împrăștiată din direcția scenei și 3 rânduri de aplauze bine-meritate la final. Puteți vedea piesa și voi, în aceeași locație, vineri (30 mai), de la ora 19:00. Detalii aici.

Am mai văzut odată, mai demult, un fragment din aceeași piesă, jucată într-o cafenea. Dar parcă mai mult patos și vitalitate a avut de data asta! Cred că de vină a fost interesantul aranjament muzical pregătit de Dragoș Cohal. Și cu care vine și primul motiv pentru care ar trebui să mergi să vezi piesa.

E un vodevil genial cu acordeon și vioară

Un vodevil într-un act, cu o acțiune mai mult decât antrenantă, cu decor pe care l-aș numi cel puțin colorat și interactiv? Bineînțeles. Dar duetul de acordeon și de vioară interpretat from time to time de către Mirela Iluchianu (vioară) și Daniel Bîrlescu (acordeon) a fost un adevărat deliciu pentru public. Nu numai că modificau semnificativ atmosfera în funcție de situație, dar pur și simplu, în condițiile în care piesa a prins formă cu ajutorul tuturor personajelor, joaca cu cele două instrumente a suflat și un pic de viață asupra scenei. Nu îmi imaginez cum ar fi fost piesa fără instrumentele alea. Însă, la urma urmei e vodevil, așa că e inutil să mă întreb asta.

Personajele se pot metamorfoza

E adevărat. Dacă la nivelul celor trei personaje principale, respectiv Natalia Stepanovna (Cezara Fantu), Ivan Vasilievici (Codrin Dănilă) și Stepan Stepanovici (Emil Coșeru), Cehov se joacă cu stările lor spirit, transformându-i cu un pocnet din deget ba în „porumbei”, ba în „dușmani de clasă”, la celelalte două personaje treaba stă altfel. Inițial, violonista și acordenonistul sunt un fel de companioni fideli pentru fiecare dintre membrii viitorului cuplu. Deși nu-i ia în seamă, atât Ivan, cât și Natalia aruncă din când în când priviri spre aceștia. La un moment-dat, publicul va trăi cu impresia că cei doi se află numai în mintea cuplului. Mai mult niște entități vagi, sau conștiințe, care le dictează mai mult sau mai puțin acțiunile. Cehov îi integrează pe cei doi în piesă abia când îi transformă în câini, de dragul unei dispute complete. Ce poate fi mai inedit într-o piesă de teatru dacă nu urmărirea jocului a doi actori interpretând roluri de animale… cu expresii umane (nu o să-i vezi lătrând, stai calm!).

1

Publicul e indirect inclus în joc

Puțin, dar e luat în considerare și publicul. Și nu mă refer neapărat la faptul că dacă stai în primul rând riști să îți sară apă în ochi la un moment-dat. Mă refer la modul în care la început, când se ivește violonista pe scenă, înaintea ridicării cortinei, aceasta aruncă priviri cu subînțeles spre cei din sală, ca și cum ceea ce ar urma e un secret care trebuie să rămână între ea și auditoriu. O farsă care nu trebuie deconsiprată în absolut niciun fel.

2

E grotesc de amuzant

Între actori există o chimie cum rar vezi în teatru. Completarea reciprocă dintre Codrin Dănilă și Cezara Fantu, în rolurile lui Ivan și Natalia, este cursivă și plină de forță, ilustrând tocmai ideea unui magnet. Dar un magnet cu care autorul rus s-a jucat răsucindu-l pe toate părțile, alternând polii. Așa că personajele ba se atrag brusc, pline de forță vivace, ba se resping la fel de neașteptat, cu umorul amar al mariajului consumat. Straniu cum Cehov a ales să ilustreze atât de amplu ideea asta de cuplu sătul de viață înainte de a fi cuplu. Iubiții se ceartă de regulă la ceva vreme după căsătorie. Nu și iubiții din piesa de față. Aceștia au dispute de cuplu înainte de a se căsători. Nu vreau să știu ce se întâmplă când sunt în sfârșit soț și soție. Aceeași chimie de care vorbeam este și între vilonistă și acordeonist. Doar că mai moderată. Și, bineînțeles, atracția dintre Natalia și acordenonist, dar și dintre Ivan și violonistă. Dar care nu e chiar o atracție, ci mai mult o joacă simbiotică.

3

Unii ar spune că are și tâlc

Dacă nici replica lui Stepan de la final, și anume „Sărutați-vă, și dracul să vă ia!” (care are aici rolul de „poți săruta mireasa!”) nu are tâlc, atunci nu știu ce are! Decideți și singuri!

 Foto via Cultartes

The following two tabs change content below.
Romanian self-taught writer, based in Cyprus, interested in contemporary art, unconventional culture and gonzo journalism. Writing for almost a decade, he is agnostic, supports a censorship-free society and reads way less than he wants.

2 Replies to “Checkov’s “Marriage Proposal””

  1. Priviti, va rog, prima fotografie din acest inspirat colaj. Cand o asemenea femeie, de-o frumusete fantastica, te priveste asa, nu poti decat avea reactia lui Codrin! O femeie exploziva, un adevarat foc de artificii! Atentie si la partile de solistica, alerte, virtuoase, executate exceptional! Va asigur ca, in cazul in care vioara, ca instrument, lipsea din aceasta piesa, totul ar fi fost mult mai sarac, dar simpla prezenta a acestei violoniste pe scena, chiar si fara instrument, este de natura sa aduca inspiratie oricarui actor! Sau risti sa te pierzi complet, dar asta nu e cazul la profesionisti! Instumentele muzicale genereaza o atmosfera de vis, totul este cine interpreteaza la ele! Talentul, munca sisifica, orele, zilele, lunile, anii se transforma, incet-incet, in rezultate ca cel reliefat de succesul acestui vodevil! Domnul Coseru este imperial, un adevarat capitan de vas, care are doi carmaci foarte buni(Cezara e chiar mult peste actori pe care-i vezi pe la tv!), iar Daniel, un adevarat profesionist, la fel ca si Mirela! Faptul ca aseara au fost pe scena spune multe, mai ales ca abia s-a incheiat o perioada mai relaxanta, pentru cei mai multi dintre noi! Jos palaria, domnilor!

  2. Creatie, Exuberanta, Haz, Orgoliu, Virtuozitate. De aceste lucruri veti avea parte, maine seara, la Ateneul Tatarasi, cand va puteti intalni sau reintalni cu “Cerere in casatorie” de Cehov! Cu toate ca nu m-am intalnit niciodata in mod direct cu artistii, le urez din toata inima: Multa bafta maine seara, prietenii mei dragi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *